Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Πολίτες χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες το ISIS στη Μοσούλη - Eχει εκτελέσει 232 αμάχους

Guardian: Πολίτες χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες το ISIS στη Μοσούλη - Eχει εκτελέσει 232 αμάχους
Η ομηρεία στην οποία καταφεύγει το Ισλαμικό Κράτος έχει στόχο να κάνει μερικά μέρη της Μοσούλης απρόσβλητα από στρατιωτική δράση
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πάρει δεκάδες χιλιάδες ομήρους στη Μοσούλη και τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες, καθώς οι μάχες εντείνονται, γράφει ο Guardian, επικαλούμενος πηγές από τον ΟΗΕ.
Το ΙSIS εκτέλεσε επίσης 232 πολίτες την περασμένη Τετάρτη 26/10, ανέφερε την Παρασκευή 28/10 ο ΟΗΕ στην τελευταία του προειδοποίηση για τις βαρβαρότητες από την οργάνωση και για την κλιμάκωση των τρομοκρατικών ενεργειών της.
Περισσότερες αποδείξεις εγκλημάτων αναμένεται να αποκαλυφθούν, καθώς το χαλιφάτο θα υποχωρεί μέσα στην έρημο.
Μερικά από τα τελευταία θύματα είχαν αρνηθεί να συμμορφωθούν με τις εντολές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλα ήταν πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, που το ISIS φοβήθηκε μήπως ξεσηκωθούν τώρα με την επίθεση του ιρακινού στρατού.
Η ομηρεία στην οποία καταφεύγει το Ισλαμικό Κράτος έχει στόχο να κάνει μερικά μέρη της Μοσούλης απρόσβλητα από στρατιωτική δράση.
Είναι μία δειλή στρατηγική να χρησιμοποιούνται χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σαν ανθρώπινες ασπίδες, λέει ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μοίρα αυτών των πολιτών.
Οι επιλογές τους είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς αν μείνουν στα σπίτια τους κινδυνεύουν να γίνουν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ αν φύγουν μπορεί να θεωρηθούν από λάθος συνεργάτες ή, υποστηρικτές του ΙSIS.
Η μάχη γίνεται ανάμεσα σε 6.000 μαχητές του ISIS εναντίον 30 χιλιάδων στρατιωτών ενός ευρύτερου συνασπισμού που περιλαμβάνει τους Κούρδους Πεσμεργκά, τον ιρακινό στρατό, Σιίτες μαχητές - συμμάχους του Ιράν, στρατιωτικούς συμβούλους και τούρκικες δυνάμεις που έχουν πάρει θέση στα βόρεια της πόλης.
Την Παρασκευή 28/10 οι Σιίτες μαχητές ανέφεραν ότι σύντομα θα επιτεθούν στα δυτικά της Μοσούλης, που είναι ο μοναδικός ανοιχτός δρόμος για να μετακινούνται διοικητές του ISIS και οι οικογένειές τους προς τη Συρία.
Οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι από το ISIS υποχωρούν, λέγοντας ότι το χαλιφάτο τους θεωρεί αποστάτες, παράπτωμα το οποίο τιμωρεί με την ποινή του θανάτου.
Για αυτό ρισκάρουν να φτάσουν στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση.
Πολλές φορές το Ισλαμικό Κράτος συλλαμβάνει νέους ανθρώπους καθώς διαφεύγουν, ενώ όταν ο ιρακινός στρατός επιτίθεται σε χωριά, οι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.
Και έχουν να επιλέξουν αν θα πάνε με την πλευρά του στρατού με τον κίνδυνο να τους χαρακτηρίσει το ISIS αποστάτες εφόσον τους πιάσει ή, αν θα μείνουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 8.000 οικογένειες έχουν φύγει από χωριά στα ανατολικά και δυτικά προάστια της Μοσούλης.
Αλλά αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν έναν μικρό αριθμό θυμάτων και οι αναφορές δεν εγγυώνται ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι πολίτες που έχουν σκοτωθεί και περισσότερες οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί.
Μία πόλη που το ISIS έχει πάρει ομήρους είναι η πόλη του Hamam al - Ali, 23 χιλιάδων κατοίκων πριν την επίθεση στη Μοσούλη, που τώρα αριθμεί περίπου 60 χιλιάδες ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ έχουν βομβαρδίσει οχήματα και φορτηγά που επρόκειτο να μεταφέρουν ανθρώπους προς τη Μοσούλη, όταν αυτά ήταν ακόμα άδεια και μακριά από πολίτες.
Μέσα στην πόλη, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι εκτοπισμένοι άνθρωποι φτάνουν κατά εκατοντάδες και τοποθετούνται μέσα σε άδεια κυβερνητικά κτίρια και γραφεία, σε απαράδεκτες συνθήκες, καθώς ο φθινοπωρινός καιρός γίνεται όλο και πιο ψυχρός.
Εκατοντάδες οικογένειες από χωριά γύρω από τη Μοσούλη εγκαθίστανται σε σχολεία και κυβερνητικά κτίρια και κανένας δεν γνωρίζει αν ήρθαν με τη θέλησή τους ή, τους υποχρέωσε το ISIS.
Η κατάσταση στη Μοσούλη είναι, πάντως, απελπιστική με τους περισσότερους να αγωνίζονται για να βρουν τροφή και να ζεσταθούν.
Ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και τους βοηθάμε δίνοντάς τους τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειάζονται, ενώ είναι φοβισμένοι" λέει μία 30χρονη δασκάλος ο Issa.
Τα πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας οδηγούνται σε άγνωστο προορισμό από το ISIS.
Ύπάρχουν επίσης αναφορές για εκδικητικές επιθέσεις σε άνδρες και παιδιά που υπήρχαν υποψίες ότι ήταν με το Ισλαμικό Κράτος, από δυνάμεις που πλησιάζουν στη Μοσούλη.
Είναι σημαντικό να μην μιμηθούν τα εγκλήματα του ISIS οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους.
Σε ορισμένες περιοχές κάτοικοι για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν το Ισλαμικό Κράτος, εμποδίστηκαν από το να γυρίσουν στα σπίτια τους και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι εκτελέστηκαν.
Οι αιχμάλωτοι μαχητές του ISIS και υποστηρικτές τους θα πρέπει, όμως, να κρατούνται με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η Διεθνής Αμνηστία επίσης υποστήριξε ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε γύρω από τη Μοσούλη.
Το χημικό που καίγεται σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικές έκτακτες περιπτώσεις πολέμου, αλλά όχι όταν υπάρχουν πολίτες στην περιοχή.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τον ιρακινό στρατό και τους συμμάχους του να μην χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο, ακόμα και όταν δεν βρίσκονται πολίτες στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπρόσθετα, λόγω της ανησυχίας για τις ανθρώπινες ασπίδες του ISIS, ο ιρακινός στρατός σταμάτησε την προέλασή του προς τη Μοσούλη.
Οι Ιρακινοί βρίσκονται 10 με 20 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη για να εξασφαλίσουν τα νώτα τους και να εκκαθαρίσουν την περιοχή από μαχητές του ISIS.
Δεν έγινε γνωστή η σοβαρότητα της αντίστασης που αντιμετωπίζουν οι ιρακινές δυνάμεις, αλλά η επικράτηση επί του ISIS είναι αναπόφευκτη και η προέλαση προς τη Μοσούλη θα συνεχιστεί σε 1-2 μέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης