Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Υπάρχει ήδη οδικός χάρτης για το ελληνικό χρέος

Regling (ESM): Υπάρχει ήδη οδικός χάρτης για το ελληνικό χρέος
Τι αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling
Την εκτίμησή του ότι η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που χρειάζεται, εκφράζει ο  διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Πρώτο Θέμα".
Ο ίδιος σημειώνει ότι έχει λάβει εντολή από το Eurogroup και εξετάζει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί μετά το Eurogroup του Μαΐου.
Όπως αναφέρει, «τώρα κατά τη γνώμη μου υπάρχει οδικός χάρτης, έχουμε τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι πιο συγκεκριμένα».
Συνεχίζει αναφέροντας, ότι υπάρχει η δέσμευση του Eurogroup σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει εξέταση των αναγκών του χρέους μετά τη ολοκλήρωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει μεταρρυθμίσεις το Eurogroup θα συνεχίζει να την υποστηρίζει».
Μάλιστα, ο κ. Regling χαρακτηρίζει αυτή τη δέσμευση, «ισχυρή».
Όπως αναφέρει, «πρόκειται για μια ισχυρή δέσμευση.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του 2018 και τα μακροπρόθεσμα αποτελούν δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου σε μια περίοδο αβεβαιότητας».
Ακόμη, θεωρεί ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεργάσιμη, χαρακτηρίζει το 2015 ως μια "χαμένη χρονιά" που α ήρθε μετά το 2014 όπου η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης είχε παρουσιάσει ανάπτυξη, ενώ τονίζει ότι «οι πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο (σ.σ. του 2015) μας πήγαν πίσω»
Όπως αναφέρει, «χρειαστήκαμε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με πολύ μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι περίμενε κανείς το 2014».
Σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα πάρει τη δεύτερη δόση του προγράμματος και το ύψος αυτής, τονίζει ότι αυτό θα συμβεί μετά το πέρας της 2ης αξιολόγησης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν «δύσκολα ερωτήματα» που πρέπει να απαντηθούν, όπως αυτό που αφορά τον χρόνο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - χρόνο που όπως αναφέρει, δεν τολμά να προσδιορίσει χρονικά.
Ακόμη, θεωρεί ότι είναι κατανοητό ότι η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, απ’ όσο χρειάζεται το πλαίσιο της Ελλάδας.
Όπως υπογραμμίζει, «αν υπάρχει πλήρης απόφαση τώρα ή το 2018 και μετά τίποτα άλλο, τότε μπορεί να μην είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.
Άρα η δέσμευση μας είναι πάντα εκεί και πιστεύω ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν αυτό.
Έτσι δεν χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με λεπτομέρεια.
Αυτό θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, διότι λαμβάνει υπ’ όψη όλη την αβεβαιότητα που υπάρχει όταν κάποιος σχεδιάζει σε βάθος χρόνου».
Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα αν συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα μπορούσε να έχει και αυτή ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτή της ευρωζώνης, καθώς η παραγωγικότητα της έχει χώρο για μεγάλη αύξηση.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  θεωρεί ότι οι αυξήσεις στους μισθούς στην Ελλάδα από το 1990 ως το 2008 αυξανόντουσαν γρηγορότερα απ’ οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και αυτό αποτέλεσε τον λόγο που η Ελλάδα παρουσίαζε ελλείμματα εμπορίου και προϋπολογισμού.
Όπως σημειώνει, «η διόρθωση των μισθών αντικατοπτρίζει την ανώμαλη πορεία τους τα τελευταία 10 έτη», προσθέτοντας ότι κατά τη άποψη του έχουμε φτάσει στο τέλος αυτής της διαδικασίας.
 Προβλέπει αύξηση των εισοδημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψει η ανάπτυξη λόγω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης