Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο ηγέτης των ανταρτών της Κολομβίας δεσμεύτηκε για ειρήνη, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα στις 2/10

Guardian: Ο ηγέτης των ανταρτών της Κολομβίας δεσμεύτηκε για ειρήνη, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα στις 2/10
Ο ηγέτης των ανταρτών της Κολομβίας Farc δεσμεύτηκε για ειρήνη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 2 Οκτωβρίου
Ο ηγέτης του επαναστατικού κινήματος της Κολομβίας Farc δεσμεύτηκε να διατηρήσει την εύθραυστη εκεχειρία που σταμάτησε τον μεγαλύτερο σε διάρκεια εμφύλιο πόλεμο της χώρας, ακόμα κι αν η ειρηνευτική συμφωνία απορριφθεί σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου, όπως γράφει ο Guardian, επικαλούμενος και τον Observer.
Την Κυριακή 25/9 στην πόλη της Καραϊβικής Καρταγένα, ο πρόεδρος της Κολομβίας και ο ηγέτης της πιο μεγάλης σε διάρκεια εξέγερσης στη Λατινική Αμερική βάζουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία που σταματάει εχθροπραξίες 50 ετών.
Ο ηγέτης των ανταρτών της Farc είναι ο Rodrigo Londono Echeverri και είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στον Observer ότι ακόμα και αν η συμφωνία δεν επικυρωθεί, δεν θα υπάρξει επιστροφή στον πόλεμο.
Και καθώς οι διαπραγματεύσεις της Farc με τον πρόεδρο της χώρας Juan Manuel Santos είναι σε εξέλιξη, οι δηλώσεις του Echeverri ήταν ενδεικτικές της αμοιβαίας βούλησης για ειρήνη.
"Όλοι οι Κολομβιανοί έχουν νιώσει πόνο και ο πόνος μίας μητέρας αντάρτη είναι ίδιος με τον πόνο μίας μητέρας στρατιώτη.
Είμαστε όλοι από την ίδια πατρίδα και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία για να ρίξουμε αλάτι ο ένας στις πληγές του άλλου.
Το θέμα είναι πώς θα γιατρέψουμε αυτές τις πληγές, όχι να τις επαναλάβουμε. Δεν μπορούμε να σπείρουμε τους σπόρους μίας νέας σύρραξης".
Ο πρόεδρος Santos προειδοποίησε, ωστόσο, ότι "αν επικρατήσει το όχι θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν από έξι χρόνια, στο ξεκίνημα αυτής της κυβέρνησης, θα γυρίσουμε σε μία ένοπλη σύγκρουση και αυτό θα είναι καταστροφή για τη χώρα".
Οι δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής (2/10) ποικίλουν, αλλά οι περισσότερες δείχνουν ότι η πλειοψηφία είναι με το ειρηνευτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.¨
Όχι με μεγάλη διαφορά, πάντως.
Ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος Alvaro Uribe ηγείται ενός κινήματος που είναι αντίθετο με τη συμφωνία, την οποία αποκαλεί αμνηστία για τους τρομοκράτες.
Η διαδικασία προς την ειρήνη έχει διαρκέσει τέσσερα χρόνια στην Κολομβία με το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να είναι στην Αβάνα της Κούβας και τους προέδρους Raul Castro και τον ομόλογό του της Νορβηγίας να λειτουργούν ως εγγυητές.
Την περασμένη εβδομάδα σε ένα καμπ της Farc μέσα στη ζούγκλα, το οποίο επισκέφτηκε ο Observer, αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί ο ένοπλος αγώνας και μετά από 52 χρόνια η οργάνωση να μην αποκαλείται πια στρατιωτική.
Επιπρόσθετα με την παράδοση των όπλων η Farc πρέπει να συνδράμει την κυβέρνηση για την εξάλειψη των συμμοριών κόκας.
Η συμφωνία δεσμεύει την κυβέρνηση για αγροτικές μεταρρυθμίσεις και προστατεύει την Farc από ακροδεξιούς μαχητές που έχουν σχηματίσει ένα νέο πολιτικό κόμμα.
Παράλληλα και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για μία μεταρρύθμιση στον μηχανισμό της δικαιοσύνης.
Ο Οbserver είχε ασχοληθεί και παλιότερα με το θέμα και είχε πάρει συνεντεύξεις από τους πέντε ηγέτες της Farc στην Αβάνα για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ.
Στη ζούγκλα εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί, καταφύγια είναι άδεια, τα όπλα σύντομα θα απενεργοποιηθούν και τα επαρχιακά νοσοκομεία δεν θα έχουν ασθενείς.
Ένας αντάρτης, ο Antonio είπε στον Observer: "Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στον πόλεμο, δεν θέλουμε να πεθάνουμε, κανένας δεν θέλει".
Ένας άλλος αντάρτης, ο Duan ανέφερε από την πλευρά του: "Έχουμε πολεμήσει τόσο πολύ για τα δικαιώματά μας και τη φτώχεια, αλλά έχουμε οικογένειες και είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε στην κανονική ζωή".
Ο διοικητής Carlos Antonio Lozada υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους και τις ίδιες καταστάσεις, αρχίζουμε να γνωριζόμαστε και ανακαλύπτουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης