Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor's: Το πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple είναι τόσο μεγάλο που θα μειώσει το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας

Standard & Poor's: Το πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple είναι τόσο μεγάλο που θα μειώσει το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας
Όμως, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να υποσκάψει την ιρλανδική κυβέρνηση και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας
Το πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ που επέβαλε στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Apple η Κομισιόν χθες Τρίτη 30 Αυγούστου 2016 υπό τη μορφή επιστροφής «παρανόμως χορηγηθέντων φορολογικών ελαφρύνσεων ισοδύναμων με κρατική επιχορήγηση» είναι τόσο μεγάλο, που θα μπορούσε να μειώσει σε αξιόλογο βαθμό το δημόσιο χρέος της Ιρλανίας.
Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), τονίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενδέχεται να υποσκάψει την ιρλανδική κυβέρνηση και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
«Υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες μπροστά μας, όμως αν υποθέσουμε ότι το πρόστιμο όντως θα καταβληθεί, τότε το ποσό των 13 δισ. ευρώ δεν θα είναι ασήμαντο για μια οικονομία στο μέγεθος της Ιρλανδίας», σύμφωνα με την ανάλυση του S&P.
Σε απλά μαθηματικά: Σήμερα το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας διαμορφώνεται σε περίπου 204 δισ. ευρώ, με το ΑΕΠ της στα 225 δισ. ευρώ, δηλαδή με λόγο χρέους προς ΑΕΠ περίπου 90,5%.
Τα 13 δισ. ευρώ από την Apple θα μείωναν το ιρλανδικό δημόσιο χρέος σε 190 δισ. ευρώ και τον αντίστοιχο δείκτη χρέους σε περίπου 84%, αν βεβαίως τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή χρέους.
Όμως, όπως γράφει η S&P, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται: Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση ωμής παρέμβασης της Κομισιόν στη φορολογική πολιτική μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. και μάλιστα μέσω της επιβολής αναδρομικού προστίμου σε ωφελημένη εταιρεία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την υφιστάμενη κυβέρνησης της Ιρλανδίας και να πλήξει την ικανότητά της να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πολιτική, «ένα παράγοντα πιστοληπτικής αξιολόγησης σημαντικό, τον οποίο ο S&P παρακολουθεί».
Αν η ιρλανδική κυβέρνηση επιλέξει να μην δεχτεί τα 13 δισ. ευρώ του προστίμου σε μια περίοδο στην οποία δηλώνει δημοσίως ότι δεν υπάρχουν χρήματα για άλλες ανάγκες του κράτους, αυτό θα μπορούσε να υποσκάψει την εικόνα της στα μάτια της κοινής γνώμης και να αδυνατίσει την ισχύ της.
Στην πραγματικότητα, οι εξελίξεις θέτουν το ιρλανδικό επιχειρηματικό μοντέλο σε τεστ «νομικής αντοχής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης