Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης για τη μείωση της ΑΜΚ 5 δισ. ευρώ εξετάζει η Monte dei Paschi

Reuters: Μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης για τη μείωση της ΑΜΚ 5 δισ. ευρώ εξετάζει η Monte dei Paschi
Η Μonte dei Paschi έχει εκδώσει ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 4 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να καταστούν μετατρέψιμα σε μετοχές
Τη μετατροπή σε μετοχές μεγάλου μέρους των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης (subordinated debt) που έχει εκδώσει εξετάζει η προβληματική ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, σε μια προσπάθεια μείωσης του συνολικού μεγέθους της προγραμματισμένης αύξησης στο μετοχικό της κεφάλαιο κατά 5 δισ. ευρώ, ούτως ώστε αυτή να καταστεί ελκυστικότερη για τους επενδυτές.
Αυτό αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το οποίο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - τρίτη τα τελευταία τρία χρόνια - θα μπορούσε να μειωθεί σε 3 δισ. ευρώ μέσω της μετοχοποίησης ομολογιακών δανείων της τραπέζης αξίας 2 δισ. ευρώ.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κλείσει και να εκκαθαριστεί αν δεν εξασφαλίσει νέα κεφάλαια για να αντισταθμίσει μερικώς το ιδιαίτερα μεγάλο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει χορηγήσει.
Στο πλαίσιο του υλοποιούμενου σχεδίου διάσωσής της, η τράπεζα μεταξύ άλλων θα διαθέσει 9,2 δισ. ευρώ «κόκκινων δανείων» της σε εταιρικό όχημα ειδικού σκοπού, για να βελτιώσει τα μεγέθη του ισολογισμού της.
Στα τελευταία «τεστ αντοχής» που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), η Monte dei Paschi di Siena αποδείχθηκε η απολύτως χειρότερη τράπεζα στην Ευρώπη σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας.
Σύμφωνα με το Reuters, το διοικητικό συμβούλιο της τραπέζης συνήλθε χθες Δευτέρα 29/8 για να συζητήσει την εξέλιξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όμως δεν έλαβε κάποια απόφαση αναφορικά με την μετοχοποίηση ομολόγων της, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα είναι εθελοντική και δεν αποκλείεται να απευθύνεται τόσο σε θεσμικούς επενδυτές, όσο και σε ομολογιούχους λιανικής.
Η Μonte dei Paschi έχει εκδώσει ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνον τα 4 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να καταστούν μετατρέψιμα σε μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τραπέζης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την εκπονή του 2016, ενώ αυτή ενδέχεται να συμπέσει με μεγάλη επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ιταλικής τραπέζης UniCredit, η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί έως και σε 8 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης