Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Τουρκία, η ΕΕ, η θανατική ποινή και το «νέο αίμα» στον στρατό του Erdogan

Reuters: Η Τουρκία, η ΕΕ, η θανατική ποινή και το «νέο αίμα» στον στρατό του Erdogan
Ανησυχία στη Δύση για τις τακτικές του Erdogan
Η Τουρκία απέρριψε την Παρασκευή τους ισχυρισμούς της ΕΕ περί θανατικής ποινής, τη στιγμή που ο Tayyip Erdogan δεσμεύθηκε για την ανασύνταξη του στρατού και την ενίσχυση του με νέο αίμα.
Στη Δύση επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η Τουρκία να συνεχίσει τις εκκαθαρίασεις στις δυνάμεις ασφαλείας, το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας.
Η πιθανότητα η Τουρκία να επαναφέρει τη θανατική ποινή για όσους συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, όπου η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει και το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
Στον αντίποδα, όμως, ο Erdogan υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή είναι αίτημα των τουρκικού λαού του.
«Οι άνθρωποι απαιτούν τη θανατική ποινή και το αίτημα σίγουρα θα ληφθεί υπόψη.
Πρέπει να εκτιμηθεί το αίτημα του λαού από την πλευρά του νόμου και όχι ανάλογα με το τι υποστηρίζει η ΕΕ» επεσήμανε στο CNN Turk ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag.
Οι απόψεις του είναι πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω ανησυχία στη Δύση, όπου υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την αστάθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα των 80 εκατ. που παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του ISIS αλλά και στις προσπάθειες της ΕΕ να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τη Συρία.
O Erdogan κατηγορεί τον Fethullah Gulen, ως υποκινητή της απόπειρας ανατροπής του. Ο Bozdag δήλωσε ότι οι ένοπλοι υποστηρικτές Gulen έχουν διεισδύσει στο δικαστικό σώμα, στα πανεπιστήμια και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις.
Μάλιστα, ο Erdogan δήλωσε στο Reuters αργά την Πέμπτη (21/7) ότι θα αναδιαρθρώσει το στρατό και θα τον ενισχύσει με νέο αίμα επικαλούμενος την απειλή του κινήματος Gulen το οποίο παρομοίασε με τον καρκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης