Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορούν να προκαλέσουν νέες κρίσεις

Τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορούν να προκαλέσουν νέες κρίσεις
Οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία
Σε ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια με το ΝΑΤΟ τείνει το εξελιχθεί το θέμα με την έκδοση του Fethullah Gulen, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι υποκίνησε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε στο TRT ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να συμμετέχει σε μια επιτροπή που θα προτείνει η Ουάσιγκτον για να συζητήσουν την έκδοση του Gulen.
Αλλά ο Cavusoglu επιμένει ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απαραίτητο να πάρει πολύ χρόνο.
Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη εκκαθαρίσεις στο στρατό, στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη και των εκπαιδευτικών κάνοντας συλλήψεις λόγω υποψιών ότι είναι υποστηρικτές του Gulen.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι οπαδοί του Gulen, ο οποίος ζει στην Πενσυλβανία, ήταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής και έχει ζητήσει να επιστρέψει στην Τουρκία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Washigton Post, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του αυτοεξόριστου κληρικού.
Τυχόν προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορούν να προκαλέσουν κι άλλες κρίσεις στην περιοχή.
Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στον πόλεμο κατά του ISIS αλλά και στο μεταναστευτικό.
Επίσης υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ελευθερίες των Τούρκων πολιτικών θα περιοριστούν περαιτέρω λόγω των εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Από την πλευρά του, οι δυτικοί ηγέτες νοιώθουν πολύ άβολα με την κατάσταση στην Τουρκία.
Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Josh Earnest είπε ότι οι σύμμαχοι της Τουρκία θα πρέπει να παρακολουθούν τις επόμενες κινήσεις του Erdogan.
«Θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να προστατεύουν τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς που τους βοήθησαν να αποτρέψουν το πραξικόπημα» δήλωσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης