Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κ. Χρυσόγονος: Δεν δικαιούμαστε να εκδώσουμε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς - Κινδυνεύουν με θανατική ποινή

Κ. Χρυσόγονος: Δεν δικαιούμαστε να εκδώσουμε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς - Κινδυνεύουν με θανατική ποινή
«Δε νομίζω ότι η θανατική ποοινή θα επαναφερθεί στην Τουρκία, είναι λεονταρισμοί αυτά»
Καμία χώρα δεν δικαιούται με βάση τους διεθνείς κανονισμούς να εκδώσει αιτούντες άσυλο που κινδυνεύουν με βασανιστήρια και θανατική ποινή, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Χρυσόγονος.
«Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση, είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου», υποστήριξε σήμερα στο «Πρακτορείο 104,9» ο κ. Χρυσόγονος.
Αναφορικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής στη γειτονική μας χώρα, τόνισε:
«Αν επαναφερθεί, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να ισχύσει αναδρομικά.
Αποτελεί παραβίαση προσθέτου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Δε νομίζω ότι θα το κάνουν, είναι λεονταρισμοί αυτά, εκτός πια αν έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να διακόψουν τελείως τις σχέσεις τους με το Συμβούλιο της Ευρώπης και βεβαίως δε νοείται υποψηφιότητα ένταξης στην Ε.Ε. για μια χώρα, η οποία δεν ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης».
Τέλος, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε χθες ο Τούρκος πρέσβης Kerim Uras στην Αθήνα, ο ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος, όχι δορυφόρος της Τουρκίας».
«Ο Τούρκος πρέσβης δεν δικαιούται να πραγματοποιεί υποδείξεις σε τέτοιο ιταμό ύφος προς τη χώρα μας», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης