Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευση στη βρετανική αγορά ακινήτων - Τρεις μεγάλοι διαχειριστές «πάγωσαν» επενδυτικά κεφάλαια

Κατάρρευση στη βρετανική αγορά ακινήτων - Τρεις μεγάλοι διαχειριστές «πάγωσαν» επενδυτικά κεφάλαια
Οι τεράστιες πωλήσεις από τους ανήσυχους επενδυτές σε αμοιβαία που επενδύουν στην κτηματαγορά οδήγησαν τις εταιρείες στην πρωτοφανή κίνηση να μπλοκάρουν τις ρευστοποιήσεις
Ραγδαίες οι εξελίξεις στη βρετανική αγορά ακινήτων, καθώς τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων προχώρησαν στην πρωτοφανή κίνηση να «παγώσουν» αντίστοιχα funds που επενδύουν στην κτηματομεσιτική αγορά της χώρας.
Μετά τη σχετική ανακοίνωση της Standard Life χθες Δευτέρα 4 Ιουλίου, η οποία απαγόρευσε τις ρευστοποιήσεις μεριδίων του αμοιβαίου της κεφαλαίου που επενδύει σε ακίνητα, σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου ακολούθησαν στα βήματά της ακόμη δύο εταιρείες, σπέρνοντας τον πανικό στην αγορά.
Ειδικότερα, η Aviva Investors ανέστειλε τη λειτουργία του σχετικού αμοιβαίου της κεφαλαίου, εξαιτίας της «έλλειψης άμεσης ρευστότητας», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Όμως, το δεύτερο χτύπημα της ημέρα ήρθε από την M&G Investments, η οποία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη διαπραγμάτευση στο αμοιβαίο της κεφάλαιο M&G Χαρτοφυλακίου Ακινήτων, επειδή «οι ρευστοποιήσεις από επενδυτές έχουν έχει αυξηθεί σημαντικά».
Όλη αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, σχεδόν πανικό στην κτηματομεσιτική αγορά της χώρας, με κανέναν να μην ξέρει τι θα επακολουθήσει και με αγωνία για τα μέτρα που θα λάβουν οι αρμόδιες αρχές για να προστατεύσουν τους επενδυτές και τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς και την αγορά ακινήτων της Μεγάλης Βρετανία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια ζει μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της.
Το αποκαλούμενο «σοκ αβεβαιότητας» οδηγεί τους επενδυτές να θέλουν διακαώς τα μετρητά τους εδώ και τώρα.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ότι το φαινόμενο μπορεί να λάβει τις διαστάσεις χιονοστιβάδας.
Εξού και σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μέτρα, προκειμένου να δώσει έναν αέρα ρευστότητας στην αγορά.
Ειδικότερα, η BoE προχώρησε σε μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, για ένα ειδικό αποθεματικό που είχε ζητήσει να τηρούν οι βρετανικές τράπεζες.
Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση της δυνατότητας των τραπεζών για νέα δάνεια, με το συνολικό ποσό να εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 150 δισ. στερλίνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης