Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μικρό το ενδιαφέρον των τραπεζών της ευρωζώνης για τη νέα 4ετή δωρεάν χρηματοδότηση από ΕΚΤ (TLTRO II)

Reuters: Μικρό το ενδιαφέρον των τραπεζών της ευρωζώνης για τη νέα 4ετή δωρεάν χρηματοδότηση από ΕΚΤ (TLTRO II)
Η πρώτη δημοπρασία TLTRO II της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου 2016, που θα προσφέρει τετραετή χρηματοδότηση με μηδενικό επιτόκιο (0%)
Οι τράπεζες της ευρωζώνης αποφάσισαν να ξεπληρώσουν τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, τα πολυετή δάνεια που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αφήσουν «χώρο» για τα φθηνότερα δάνεια που θα τους προσφέρει η κεντρική τράπεζα του ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΕΚΤ στη δημοσιότητα την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης πρόκειται να ξεπληρώσουν στις 29 Ιουνίου 2016 τα 367,87 δισ. ευρώ από τα 425 δισ. ευρώ δανείων που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ρευστότητας TLTRO I που έχει θέσει σε ισχύ την τελευταία διετία.
Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η εφαρμογή του δεύτερου, διευρυμένου προγράμματος χρηματοδότησης (TLTRO II) της ΕΚΤ, μέσω του οποίου οι τράπεζες θα δανειοδοτούνται με δωρεάν χρήμα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το γεγονός ότι οι τράπεζες θα ξεπληρώσουν μόνον το 86% των ακριβότερων δανείων που έχουν λάβει από την ΕΚΤ αποκαλύπτει το μικρό ενδιαφέρον τους για τις νέες δυνατότητες μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που διαθέτουν.
Η πρώτη δημοπρασία του TLTRO II έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου 2016, η οποία θα τους προσφέρει τετραετή χρηματοδότηση με μηδενικό επιτόκιο (0%), έναντι 0,05% του TLTRO I.
Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα μπορούν να κερδίσουν 4 ευρώ ανά 1.000 ευρώ δανείων που θα χορηγούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το μειωμένο ενδιαφέρον των τραπεζών για το TLTRO II υπενθυμίζει, ότι το πρόβλημα της πιστωτικής στασιμότητας στην ευρωζώνη δεν οφείλεται στην έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, αλλά σε μειωμένες επενδύσεις και περιορισμένη διάθεση ανάληψης επιχειρηματικών κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης