Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

World Bank: Μειώνει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,4%, από 2,9%, για το 2016

World Bank: Μειώνει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,4%, από 2,9%, για το 2016
Χαμηλότερα και οι προβλέψεις για το 2017, στο 2,9% από 3,1%  - Υποβαθμίζονται και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, στο 1,9% και 0,5% αντίστοιχα
Η παγκόσμια οικονομία καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη σε μία απότομη επιβράδυνση, καθώς τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται και οι προηγμένες οικονομίες αγωνίζονται να αναπτυχθούν, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) σε έκθεσή της σήμερα Τρίτη 7 Ιουνίου 2016.
Στις τελευταίες προβλέψεις της η τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2,4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,9% τον Ιανουάριο και χαμηλότερα από τον αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης του 2015.
Η τράπεζα μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017 στο 2,8% από 3,1% προηγουμένως.
«Η παγκόσμια προοπτική αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους για μία ακόμη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kaushik Basu.
«Ένα ευρύ φάσμα κινδύνων απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη».
Οι εξαγωγείς εμπορευμάτων όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Νιγηρία και η Αγκόλα υπέστησαν μερικές από τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προς τα κάτω.
Οι κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να περικόψουν τις δαπάνες τους, λόγω της κατάρρευσης των τιμών στα μέταλλα, την ενέργεια και τα άλλα εμπορεύματα.
Η αποδυνάμωση των νομισμάτων αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Και το υψηλότερο κόστος δανεισμού βαραίνει για τις επενδύσεις και το πέρασμα πολλών εταιρικών ισολογισμών βαθιά στο «κόκκινο».
Η τράπεζα μετρίασε επίσης τις προβλέψεις της για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ.
Ο τραυματισμένος τομέας της ενέργειας, το ισχυρό δολάριο και η αναιμική διεθνής ζήτηση συνέβαλε σε μια μείωση των προσδοκιών ανάπτυξης κατά 0,8%, στο 1,9%, για φέτος.
Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν καταφέρνει να ανεβάσει ταχύτητα, παρά την είσοδο της Τράπεζας της Ιαπωνίας στο πεδίο των αρνητικών επιτοκίων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η Ιαπωνία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,5% φέτος, σχεδόν μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.
Η Τράπεζα φοβάται ότι η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω, αν και κράτησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Κίνα στο 6,7%.
Όμως, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για τη δημιουργία οικονομικών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σημαντική πτώση της ανάπτυξης.
Οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας ανησυχούν επίσης ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική πιο γρήγορα από ό,τι αναμένουν οι αγορές, προκαλώντας ένα άλμα στο κόστος δανεισμού, που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Η μεταβλητότητα στις ροές κεφαλαίων θα μπορούσε επίσης να φουντώσει και πάλι, αν οι νευρικοί επενδυτές αποχωρήσουν από τις αναδυόμενες αγορές και τις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων.
Οι οικονομολόγοι αναφέρονται επίσης στους πολιτικούς κινδύνους ως απειλή για τη μελλοντική ανάπτυξη.
Μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβαρύνει τις αγορές σημαντικά.
Στις ΗΠΑ, πολλοί οικονομολόγοι επίσης υποστηρίζουν ότι η αβεβαιότητα στις προεδρικές εκλογές μπορεί να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Οι κυβερνήσεις από τη Βραζιλία έως τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα πολιτικής αναταραχής, επιπλέον των επίμονων κινδύνων από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Εάν έχουμε ένα μεγάλο σοκ, μπορεί να μεταφραστεί σε μια πολύ απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Ayhan Kose, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης της τράπεζας «Παγκόσμιες Προοπτικές για την Οικονομία».
Τα περιθώρια ελιγμών των υπεύθυνων για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής όλο και στενεύουν.
Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα του χρέους επιβραδύνθηκαν σε πολλές προηγμένες οικονομίες, οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ξεμένουν από επιλογές νομισματικής πολιτικής.
Και οι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τους κρατικούς ισολογισμούς για να χρηματοδοτήσουν μεγάλες «ενέσεις» για την τόνωση της οικονομίας.
Οι επιλογές είναι ακόμη λιγότερες μεταξύ των εξαγωγέων στις αναδυόμενες αγορές.
Τα επίπεδα χρέους αυξάνονται, τα δημοσιονομικά ελλείμματα διευρύνονται και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους αντί να τα περιορίσουν, για να μετριάσει την άνοδο των τιμών, καθώς τα νομίσματά τους αποδυναμώνονται.
Αυτές οι χώρες, όπως η Αγκόλα, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Νότιος Αφρική και η Βενεζουέλα, έχουν κατά μέσο όρο ελλείμματα προϋπολογισμού της τάξης του 5% του ΑΕΠ.
Ένας σημαντικός δείκτης της παγκόσμιας αδυναμίας, η ανάπτυξη του εμπορίου, παραμένει υποτονικός στο 3,1%, πολύ χαμηλότερα από τις τάσεις προ κρίσης.
«Η επίμονα χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να εντείνει τις τάσεις προστατευτισμού που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης», τονίζει η Τράπεζα.
Αυτή τη στάση μπορεί να τη δει κανείς στη ρητορική κατά του εμπορίου που συγκεντρώνει δυναμική στη ρητορική ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά δεν συμβαίνει μόνο στη Βόρειο Αμερική.
Σε όλο τον κόσμο, οι πρακτικές διακρίσεων που δρουν ως εμπόδιο στο διεθνές εμπόριο ξεπερνούν τις προσπάθειες απελευθέρωσης με λόγο 2:1, σύμφωνα με την τράπεζα.
Μία φωτεινή υποσημείωση στην έκθεση:
Οι αναδυόμενες αγορές-εισαγωγείς δεν υποφέρουν το ίδιο από την ύφεση όσο οι εξαγωγείς.
Σε χώρες όπως η Ινδία, η Ουγγαρία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ τα δημόσια ελλείμματα είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερα από ό,τι η τράπεζα προέβλεπε πριν από δύο χρόνια και τα επίπεδα του χρέους ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής μειώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης