Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αφορολόγητο μόνο με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος από το 2017 - Τι θα ισχύσει για φέτος με τις αποδείξεις

Αφορολόγητο μόνο με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος από το 2017 - Τι θα ισχύσει για φέτος με τις αποδείξεις
Στα 500 ευρώ το όριο για συναλλαγές με μετρητά για τους ιδιώτες - Στα 50-70 ευρώ το όριο για τους επιτηδευματίες
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται τελικά να κατατεθεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «πλαστικό χρήμα», το αφορολόγητο και τις αποδείξεις που θα απαιτούνται για να καλυφθεί αυτό.
Ειδικότερα, οι αλλαγές αναμένεται ότι θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου, δηλαδή στο δεύτερο μισό του έτους, με τους φορολογούμενους να πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος το 50% των αποδείξεών τους μέσω «πλαστικού χρήματος», ενώ από το 2017 οι δαπάνες που απαιτούνται για να διατηρηθεί το αφορολόγητο θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα.
Πάντως, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών.
Συγκεκριμένα, για να κατοχυρώσει κανείς το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ θα απαιτείται να έχει κάνει δαπάνες 864 ευρώ με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 όλες οι συναλλαγές θα περνούν μέσω των τραπεζών.
Ειδικότερα, οι ιδιώτες θα μπορούν να κάνουν πληρωμές με μετρητά μέχρι τα 500 ευρώ, αλλά το όριο για τις συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων εξετάζεται να τεθεί μόλις στα 50 ή 70 ευρώ.

Οι αλλαγές
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα προβλέπει τα εξής:
* Από 1/1/2017 όλες οι δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για να έχουν αφορολόγητο ή έκπτωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα) θα πρέπει να γίνονται με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.
Ειδικά για φέτος το ποσοστό θα είναι 50% τουλάχιστον για δαπάνες με κάρτες ή μέσω τραπέζης και έως 50% για δαπάνες με μετρητά.
* Το σύνολο των αποδείξεων που χρειάζεται για να κατοχυρώσει κανείς το αφορολόγητο θα εξαρτάται από το εισόδημα που θα δηλώνει.
Για άγαμους με εισόδημα κάτω από 8.636 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις για το 10%.
Για εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο θα απαιτείται το 15%, ενώ το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα.
Όποιος δεν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά, θα φορολογείται ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος (π.χ. αν κάποιος συγκεντρώσει 450 ευρώ αντί 500 για εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώνει ποινή 10 ευρώ).
* Ως δαπάνες θα γίνονται δεκτές όλες οι αποδείξεις, εκτός από τις πληρωμές σε ΔΕΚΟ.
Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.
Για όσες συναλλαγές πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους.
Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν και πρόσθετα κίνητρα, με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών, εκπτώσεων φόρου ή ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα θεσπιστεί και απαγόρευση σε συναλλαγές ιδιωτών με καταστήματα λιανικής με μετρητά για αγορές άνω των 500 ευρώ.
Τέλος, από 1ης Ιουλίου όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή), ενώ όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν POS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης