Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Αναμένονται αντίποινα του Erdogan για το πάγωμα της απελευθέρωσης της βίζας από την Ε.Ε.

Deutsche Welle: Αναμένονται αντίποινα του Erdogan για το πάγωμα της απελευθέρωσης της βίζας από την Ε.Ε.
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι έχει ακόμη αμφιβολίες επί του θέματος, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η τουρκική βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας για σχεδόν το 25% των βουλευτών
Πριν από 2 εβδομάδες, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος τους κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία ΑΚΡ, ο Burhan Kuzu, πρώην σύμβουλος του Tayip Erdogan, είχε προβεί σε μία ευθεία απειλή κατά της Ε.Ε., η οποία εκείνη τη στιγμή συζητούσε για το εάν θα χορηγούσε στην Άγκυρα την απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, όπως προβλεπόταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Ο Kuzu έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter:
«Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει την έκθεση που θα ανοίξει τα σύνορα της Ευρώπης για τους τούρκους πολίτες.
Εάν λάβουν τη λάθος απόφαση θα απελευθερώσουμε τους πρόσφυγες!».
Σήμερα, όμως, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, καθώς η Τουρκία όχι απλώς δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος, αλλά η Ε.Ε. φέρεται να αποφάσισε το πάγωμα της διαδικασίας για απελευθέρωση της βίζας την 1η Ιουλίου.
«Η Angela Merkel δεν έχει καμία όρεξη να υποχωρήσει», σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, στο πρώτο ουσιαστικό δείγμα αντίστασης από τη Γερμανία στις όλο και πιο εξωφρενικές απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου.
Όπως υπενθυμίζει η Deutsche Welle, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχτεί πίσω πρόσφυγες οι οποίοι την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ως χώρα διέλευσης προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της βίζας, αλλά η Ε.Ε. πιστεύει ότι η Άγκυρα δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και της Δικαιοσύνης μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Με αυτή τη συμφωνία 75 εκατ. τούρκοι πολίτες θα μπορούσαν να εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα από τα τέλη Ιουνίου, όμως τώρα η συμφωνία έχει παγώσει επ' αόριστον και θεωρείται δεδομένο ότι θα εξοργίσει τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θα θελήσει να προβεί σε αντίποινα, γιατί διαφορετικά θα εκληφθεί ότι αυτός είναι ο αδύνατος της υπόθεσης.
Η κα Merkel δήλωσε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου από την Κωνσταντινούπολη σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας ότι «οι αμφιβολίες που έχω επί του θέματος δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη».
Ακόμη, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η τουρκική βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας για σχεδόν το 25% των βουλευτών, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από την κουρδική μειονότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης