Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Επιμένουν οι διαρθρωτικές αντιξοότητες για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας

Moody's: Επιμένουν οι διαρθρωτικές αντιξοότητες για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας
Πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of Japan
Την επιμονή των διαρθρωτικών αντιξοοτήτων για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας επισημαίνει σε σημερινή (21/4/2016) ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την κυβέρνηση απέτυχαν να διορθώσουν την κατάσταση.
«Οι πρόσφατες οικονομικές τάσεις υποδηλώνουν ότι η Ιαπωνία είναι πιθανόν να αναλάβει περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και να επανεξετάσει τη δημοσιονομική της πολιτική, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αλλαγής από την επικρατούσα έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση», σημειώνει η Moody's.
Όπως αναφέρει, από τα μέσα του 2015 η πραγματική ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ και τα ποσοστά του πληθωρισμού απέχουν από τις επίσημες προβλέψεις και στόχους.
Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένη ετήσια βάση από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ενώ ο πληθωρισμός έχει διαμορφωθεί στο 0,2% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.
Η Moody's επισημαίνει ότι περαιτέρω ενδείξεις για επίμονη οικονομική αδυναμία παρέχουν τα πρόσφατα στοιχεία, περιλαμβανομένων της έκθεσης Tankan, της ανάπτυξης των μισθών και της καταναλωτικής δαπάνης.
Σημειώνει ακόμη ότι η ενίσχυση του γεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την έναρξη του έτους θα υπονομεύσει ορισμένα από τα κέρδη σε όρους εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας και εταιρικής κερδοφορίας που είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Bank of Japan από το 2014.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η πρόσφατη επιδείνωση στην ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ και την εξωτερική ζήτηση –που αυξάνει την πιθανότητα εκ νέου καθυστέρησης το 2017 της αύξησης των φόρων– θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης