Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Από τις αποκαλύψεις των Panama Papers επλήγησαν περισσότερο οι αναπτυγμένες χώρες

Stratfor: Από τις αποκαλύψεις των Panama Papers επλήγησαν περισσότερο οι αναπτυγμένες χώρες
Στις ανεπτυγμένες χώρες οι επιπτώσεις από τις αποκαλύψεις ήταν μεγαλύτερες από αυτές που δημιουργήθηκαν σε υπό ανάπτυξη χώρες
Οι αποκαλύψεις των περίφημων Panama Papers που αφορούν στοιχεία για φοροδιαφυγή ηγετών κρατών, διασημοτήτων και άλλων γνωστών προσώπων στις 3 Απριλίου, προκάλεσε διαφορετικές συνέπειες και αντιδράσεις σε κάθε χώρα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο γεωπολιτικών και οικονομικών αναλύσεων Statfor, στις ανεπτυγμένες χώρες οι επιπτώσεις στα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα ήταν μεγαλύτερες από αυτές που δημιουργήθηκαν σε υπό ανάπτυξη χώρες.
Για παράδειγμα, στην Ισλανδία ο πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson αναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι έκανε «ύποπτες» μεταφορές χρημάτων από ισλανδικές τράπεζες πριν από το 2008 οπότε και χρεοκόπησε η χώρα.


Μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος στην Ευρώπη και στις χώρες που έπληξε περισσότερο όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
Στη Γαλλία, οι αποκαλύψεις έπεσαν βαριές στην πλάτη του κόμματος της Marine Le Pen, βουλευτές του οποίου συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.
Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός David Cameron αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξη μυστικού λογαριασμού στο όνομα του πατερά του και να παραδεχθεί τους λανθασμένους χειρισμούς του στην υπόθεση απόκρυψής τους.
Αντίθετα, σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες.
Το ίδιο και περισσότερο παρατηρεί κανείς στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση ελέγχει απόλυτα τον Τύπο.
Στη Ρωσία, οι κατηγορίες για διαφθορά και φοροδιαφυγή πρόσωπων που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρόεδρο Putin μονοπώλησε το ενδιαφέρον αν και το όνομα του ρώσου προέδρου δεν αναφέρεται σε κάποιο από τα έγγραφα.
Ωστόσο, κανείς δεν θεωρεί τυχαία την αναφορά στη λίστα προσώπων που βρίσκονται στο στενό συγγενικό και φιλικό κύκλο του Putin.
Η κοινή γνώμη στην Ουκρανία ήταν ανάμεσα σε αυτές που πραγματικά ένιωσαν το σοκ από τις αποκαλύψεις.
Ο πρόεδρος της χώρας και μεγαλοεπιχειρηματίας Petro Poroshenko είναι ανάμεσα στα ονόματα που διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς σε offshore εταιρείες στον Παναμά αποκρύπτοντας περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική για την δράση του πρόεδρου, ο γενικός εισαγγελέας κάλυψε τον πρόεδρο της χώρας λέγοντας ότι «τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Panama Papers δεν αποδεικνύουν ότι ο Poroshenko διέπραξε αδίκημα».
Στην Κίνα, τα ΜΜΕ είναι τόσο ελεγχόμενα που αναρωτιέται κανείς εάν οι κινέζοι έχουν ενημερωθεί σχετικά με την ύπαρξη των Panama Papers.
Ελάχιστα μέσα αναφέρθηκαν για τη συμμετοχή τουλάχιστον 8 μελών των οικογενειών ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων του προέδρου Xi Jinping's και του πρωθυπουργού Li Peng.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης