Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης (ΠτΒ): Αν η αξιολόγηση δεν προχωρήσει τάχιστα οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές για την πραγματική οικονομία

Βούτσης (ΠτΒ): Αν η αξιολόγηση δεν προχωρήσει τάχιστα οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές για την πραγματική οικονομία
Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης
«Αν η αξιολόγηση δεν προχωρήσει τάχιστα και σύμφωνα με το γράμμα της συμφωνίας του καλοκαιριού, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την πραγματική οικονομία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.
Όπως ο ίδιος σημείωσε, «η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από την αρχή του έτους, αυτό ήταν το κανονικό χρονοδιάγραμμα.
 Η κυβέρνηση στα βασικά ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, "κόκκινα" δάνεια) διαμόρφωσε τις θέσεις της εδώ και καιρό και έχει υποβάλει προτάσεις νόμου (π.χ. αναπτυξιακό νόμο, έρευνα, λαθρεμπορία).
Υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση επεξεργασίας και συναίνεσης από τους θεσμούς. Η καθυστέρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσαρμονία και τη διαφορετική λογική που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»
Σε ερώτηση για το τι ακολουθεί μετά την αξιολόγηση, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως «ο οδικός χάρτης έχει να κάνει τόσο με τη συμφωνία πάνω στην άριστη μέθοδο για την πραγματική απομείωση του χρέους όσο και με τη γρήγορη νομοθέτηση και εφαρμογή των αναπτυξιακών σχεδιασμών για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της συμφωνίας σε σχέση με την ελευθερία και το εύρος νομοθέτησης από την ελληνική πλευρά.
Είναι κρίσιμο ζήτημα γιατί έως τώρα υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και εμπόδια, τα οποία τίθενται πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού, στη νομοθέτηση είτε του "παραλλήλου προγράμματος" είτε θεμάτων, κυρίως οικονομικών, που μπορούν να δώσουν μια μεγάλη ανάσα εσόδων στην ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα οι θεσμοί δεν δέχονται να προϋπολογίζονται.
Αντίθετα, οτιδήποτε έχει σχέση με μέτρα που αγγίζουν έστω και λίγο τους μεγάλους, τα κόβουν, όπως το 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, τον ΦΠΑ 0% - 6% - 13% στην ιδιωτική παιδεία, όπου απαίτησαν ή 0% ή 23%, την αύξηση της φορολογίας για τους πολύ πλούσιους στο 55% όπου απαίτησαν να μείνει στο 45%. Όποια νομοθεσία τους πηγαίνεις για να βγαίνουν οι αριθμοί, τη σταματούν και ζητούν μέτρα που να θίγουν τους αδύναμους».
Για το εάν είναι ιδεολογική εμμονή ή υπάρχουν σχέσεις με συμφέροντα, ο κ. Βούτσης απάντησε «και τα δύο απολύτως».
Όπως είπε, «υπάρχει ανοικτός δίαυλος και από πολιτικές δυνάμεις και από κοινωνικές οργανώσεις για τα συμφέροντά τους, όπως υπήρχε και επί κυβέρνησης ΝΔ, αλλά υπάρχει σαφέστατα και ιδεολογική εμμονή.
Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει πολιτικό υπόδειγμα της Αριστεράς που θα είναι ένα επιτυχημένο αντι-μοντέλο τήρησης ενός προγράμματος.
Θέλουν το μοντέλο να έχει σταθερό νεοφιλελεύθερο πρόσημο».
Σχετικά με το εάν μετά την αξιολόγηση θα μπορούσαν να υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη δεν μπορεί παρά να νοείται ως περαιτέρω διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων γύρω από το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης, και όχι είτε ως αντικατάσταση συγκυβερνώντων κομμάτων είτε ως αναζήτηση τομών μέσω εκλογών ή δημοψηφισμάτων.
Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση υλοποίησης του οδικού χάρτη με προοπτική εξάντλησης της τετραετίας».
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ανέφερε πως «μιλάμε για την απλή αναλογική με τον προσδιορισμό της στις σημερινές ανάγκες και τις σημερινές πολιτικές αντιστοιχίσεις με μία κοινωνία που περάσει έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά, έξω από χειραγωγήσεις και μεγάλα προνόμια για το πρώτο κόμμα και να βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων».
Κατά τον ίδιο, «το πιο κρίσιμο όμως ζήτημα είναι να μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να συμβάλουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, στην αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα».
Σχετικά με τη δική του πρωτοβουλία για το πόθεν έσχες, τόνισε ότι «ολοκληρώσαμε τη συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα νομοθετήσει.
Θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης, πραγματικού και γρήγορου ελέγχου.
Επίσης θα φύγουν από τη Βουλή οι υπόχρεοι, πέραν βέβαια του πολιτικού συστήματος.
Θα γίνεται ακόμη υποχρεωτικός έλεγχος για όλες τις κατηγορίες από ένα επίπεδο ευθύνης και πάνω, που θα προσδιοριστεί (δικαστικούς, αστυνομικούς, εκδότες κ.ά.), χωρίς όμως να υπάρξει δημοσιοποίηση γι’ αυτούς, ενώ θα συντάσσονται εκθέσεις για το σύνολο των υπόχρεων».
Υπενθύμισε ότι ξεκινά την Τετάρτη με την Εξεταστική Επιτροπή ο έλεγχος των δανείων προς τα ΜΜΕ και τα κόμματα και τις ευθύνες των τραπεζών.
Αναφορικά με τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη στελέχωση του ΕΣΡ, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «ήδη λειτουργεί η ΑΔΑΕ και μπορούμε να κλείσουμε με τον Συνήγορο του Πολίτη και με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Έχει γίνει προεργασία για το ΑΣΕΠ.
Εφόσον τελειώσουμε με αυτές, θα μπορούμε να προσεγγίσουμε ξανά και το ζήτημα του ΕΣΡ, όπου δεν υπήρχαν διαφωνίες στα πρόσωπα, αλλά επί της αρχής διαφωνία από τη ΝΔ, προφανώς γιατί δεν συνέφερε όσους θέλουν η αδειοδότηση να αφορά τους παράγοντες που λειτουργούν τώρα τα media».
Σε ερώτηση για το εάν τον προβληματίζει η κριτική ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει λογοκρισία στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων είπε πως «αναιτίως κατηγορείται η κυβερνητική πλειοψηφία», ενώ για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και αν το κόμμα πρέπει να αντιστοιχιστεί στο δίπολο κεντροαριστερά–κεντροδεξιά, σημείωσε πως «θα ήταν ταφόπλακα για τον ΣΥΡΙΖΑ, και ευτυχώς δεν υπάρχουν τέτοιες ηγετικές απόψεις, να πάμε στη διαμόρφωση μιας πόλωσης ανάμεσα σε κεντροαριστερά και κεντροδεξιά.
Αντίθετα, ιστορικά είναι πιο ενεργή παρά ποτέ η αναδιαμόρφωση των πόλων της αριστεράς και της δεξιάς, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».
Κατά τον ίδιο, το κόμμα και το συνέδριο πρέπει να απασχοληθούν με δύο προβλήματα, την πολύ μικρή εκπροσώπηση του κόμματος στις θεσπισμένες κοινωνικές οργανώσεις, αλλά και τη μικρή μαζικότητα.
Τέλος, για την επιμονή του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη να προκηρυχθούν πρόωρα εκλογές και να πέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «είναι απόλυτη προσαρμογή στις πιο ακραίες δυνάμεις της διαπλοκής στο εσωτερικό και σε κάποιες, λίγες πλέον, δυνάμεις μέσα στον αναδιαμορφούμενο συσχετισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη που θα ήθελαν μια νέα εκδοχή της αριστερής παρένθεσης. Δεν αποτελεί καμία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς μάλιστα όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι πρέπει να πάμε σε γρήγορη αξιολόγηση και προώθηση της συμφωνίας.
Αλλά και αν το δούμε από πλευράς πραγματικής πρόθεσης του Κ. Μητσοτάκη, θεωρώ ότι ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα ήθελε να μπει τώρα σε εκλογική διαδικασία.
Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι εύκολος ο δρόμος για την επάνοδο στην εξουσία είτε της ΝΔ είτε ευρύτερα των δυνάμεων του "μένουμε Ευρώπη".  
Κυρίως όμως διότι ούτε ψύλλος στον κόρφο του δεν θα ήθελε να αναμετρηθεί με τα μείζονα θέματα της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού.
Και ο νοών νοείτω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης