Αντίθετοι οι βενζινοπώλες στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης

Αντίθετοι οι βενζινοπώλες στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης
Το μέτρο δεν θα αποφέρει περισσότερα έσοδα, αλλά θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, υποστηρίζουν

Την αντίθεσή της στην φημολογούμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, τονίζοντας ότι το μέτρο δεν θα αποφέρει περισσότερα έσοδα, αλλά αντιθέτως θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.
«Αυτό το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο φοβόμαστε ότι θα υπάρξει ανάλογη αυξητική κίνηση από την κυβέρνηση στη νέα περίοδο», σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στις μεταφορές και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα θα είναι βαριές».
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται σήμερα στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη στα 670 ευρώ/χιλιόλιτρο, σημειώνει και επισημαίνει ότι «σε περίπτωση εξίσωσης και αφού υπολογιστεί η επιβάρυνση του ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τιμή του πετρελαίου θα επιβαρυνθεί συνολικά με 0,418 ευρώ το λίτρο.
»Δηλαδή η λιανική τιμή του ντήζελ κίνησης με τα σημερινά δεδομένα θα φθάσει στο 1,418Euro/λ! Αντίστοιχα, πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 10 λεπτά το λίτρο θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής (μαζί με το ΦΠΑ) κατά 12,3 λεπτά».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS