Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Σχέδιο της Κομισιόν για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα - Εντείνεται η πίεση στην Αθήνα

Financial Times: Σχέδιο της Κομισιόν για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα - Εντείνεται η πίεση στην Αθήνα
Η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες του Δουβλίνου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα
Το σχέδιο της Κομισιόν για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι Financial Times, προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει λίστα με συγκεκριμένα μέτρα που αναμένει η Ελλάδα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα διεθνή πρότυπα οι εγκαταστάσεις της.
Στα μέτρα θα περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για επιτροπές που θα εξετάζουν τα αιτήματα για άσυλο.
Σύμφωνα με τους FT, η πίεση των Βρυξελλών για τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο εντείνεται την ώρα που η Κομισιόν ξεκινά μια ξεχωριστή αξιολόγηση ων «ελλείψεων» των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται, τα παραπάνω ενδέχεται να προκαλέσουν νέα δυσαρέσκεια στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη αγανακτισμένη με το βάρος που έχει επιφέρει στην χώρα η κρίση.
Η συνθήκη του Δουβλίνου, είναι το βασικό σημείο διαφωνίας, καθώς απαιτεί η χώρα μέλος στην οποία φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, εν προκειμένω η Ελλάδα, να τους καταγράφει και να δέχεται την αίτησή τους για χορήγηση ασύλου.
Θεωρητικά, το Δουβλίνο επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο που αργότερα κινούνται σε άλλες περιοχές του ευρωπαϊκού μπλοκ να επαναπροωθούνται στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έφθασαν πρώτα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Η Ελλάδα και άλλα κράτη έχουν κατηγορηθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες που τους αναλογούν βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να περνούν γρήγορα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες-μέλη.
Ωστόσο οι απελάσεις προς την Ελλάδα, ουσιαστικά, έχουν απαγορευτεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως το σύστημα χορήγησης ασύλου της χώρας είναι «εξευτελιστικό».
Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία απαγορεύει στις χώρες μέλη να στείλουν τους ανθρώπους πίσω σε χώρες που ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «εξευτελιστική» αντιμετώπιση.
Η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες του Δουβλίνου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα, τονίζουν οι Financial Times.
Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει πολλά περιθώρια να πιέσει την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι στηρίζονται στην απειλή λήψης δραστικότερων μέτρων, μεταξύ των οποίων η αποβολή από την Σένγκεν και η εγκατάλειψη των προσπαθειών για μοιραστούν στις διάφορες χώρες οι πρόσφυγες, ως «κίνητρο» για αλλαγή της ελληνικής στάσης.
Η Κομισιόν αναμένεται να παραδώσει σήμερα στην Ελλάδα μια λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις υποδοχής, οι υγειονομικές παροχές και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σύστημα επιτροπών οι ποίες θα εξετάζουν τις υποθέσεις ασύλου.
Επίσης θα ζητηθεί από την Ελλάδα να αναφέρει την πρόοδό της σε μηνιαία βάση.
Και όλα αυτά ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνηθούν την είσοδο σε όσους δεν έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο «παρά το ότι είχαν την ευκαιρία», όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων..
Η Σύνοδος Κορυφής θεωρείται από κορυφαίους αξιωματούχους της Ε,.Ε. ως η τελευταία ευκαιρία για να βελτιωθεί η στρατηγική της Ευρώπης απεναντι στην προσφυγική κρίση και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για ένα Plan B, σε περίπτωση που απαιτηθούν την άνοιξη πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα προσφύγων που θα παγιδευτούν στη χώρα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, είναι διάχυτες οι υποψίες ότι η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση
«Το διαβάζω αυτό με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος για να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής στους FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης