Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Οι BRICs πέθαναν, βρισκόμαστε πλέον στην εποχή των TICKs

Financial Times: Οι BRICs πέθαναν, βρισκόμαστε πλέον στην εποχή των TICKs
Οι τεχνολογικές οικονομίες της Ταιβάν, της Ινδίας, της Κίνας και της Κορέας είναι οι νέες αγαπημένες στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών
Οι BRICs πέθαναν, ζήτω οι TICKs.
Η «γέννεση» των BRICs βασίστηκε στην αντίληψη ότι το κουαρτέτο των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας θα αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη πίσω από ένα ασταμάτητο κύμα ανάπτυξης όπου θα ηγούνταν οι αναδυόμενες αγορές και αυτή η έννοια αποτέλεσε τη σταθερά για περισσότερο από μία δεκαετία αφότου την έφερε στο προσκήνιο ο εμπνευστής της ο Jim O’Neill το 2001, τότε επικεφαλής οικονομολόγος στην Goldman Sachs.
Αλλά οι όλο και επιδεινούμενες υφέσεις στη Βραζιλία και τη Ρωσία έχουν καταφέρει τέτοιο πλήγμα στην υπόθεση των BRICs που στο τέλος του 2015 ακόμη και η Goldman Sachs έκλεισε το δικό της BRIC fund, αφότου τα υπό διαχείριση χρήματα μειώθηκαν σε μόλις 100 εκατ. δολ., από το ιστορικό υψηλό των 800 εκατ. δολ. στα τέλη του 2010.
Στη θέση του, οι fund μανατζερς των αναδυομένων αγορών φαίνεται ότι έχουν βρει το πιθανό σχήμα αντικατάστασης.
Πρόκειται για τις TICKs, με τις βαριές ηλεκτρονικές βιομηχανίες της Ταϊβάν και της Κορέας να διαγκωνίζονται με τις εμπορευματοκεντρικές Βραζιλία και Ρωσία.
Η αλλαγή αυτή μας λέει πολλά για τη μεταβαλλόμενη φύση των αναδυομένων αγορών, και του κόσμου γενικότερα, με τις υπηρεσίες, και ειδικά την τεχνολογία, στο επίκεντρο και το εμπόριο των φυσικών αγαθών, ειδικά των εμπορευμάτων, στα μετόπισθεν.
«Οι BRICs δεν είναι πλέον η ατμομηχανή των αναδυόμενων αγορών, όπως ήταν στο παρελθόν.
Υπάρχει μία νέα τάξη πραγμάτων», λέει ο Steven Holden, ιδρυτής της Copley Fund Research, η οποία παρακολουθεί 120 μετοχικά κεφάλαια αναδυομένων αγορών, με συνολικά κεφάλαια 230 δισ. δολ.
«Η τεχνολογία είναι απλά αχαλίνωτη και ο καταναλωτής είναι αυτό στο οποίο επενδύει κανείς τώρα στις αναδυόμενες αγορές.
Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις στια αναδυόμενες αγορές όπως θα έπρεπε.
Σκέφτονται για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τα υλικά, τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.
Αυτό έχει αλλάξει σημαντικά», λέει ο Richard Sneller, επικεφαλής του τμήματος μετοχών αναδυόμενων αγορών στην Baillie Gifford, η οποία επενδύει 7-10 δισ. δολ σε τεχνολογικές εταιρείες.

Chart: Bric and Tick EM funds

Επενδυτές, όπως η JPMorgan, η Nordea και η Swedbank, έχουν σε όρισμένα επενδυτικά τους προϊόντα μία στάθμιση της τάξης του 35% τουλάχιστον στην Ταϊβάν και την Κορέα μόνο, ενώ επενδυτικά οχήματα, που διαχειρίζονται οίκοι όπως οι Carmignac, Fidelity και Baillie Gifford, έχουν έκθεση μόλις 3% στη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Το μέσο μετοχικό κεφάλαιο είναι τώρα επενδεδυμένο στην τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας όσο είναι και στον οικονομικό τομέα της χώρας, όπως δείχνει το δεύτερο διάγραμμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης