Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη να μην αναγνωρίσει την Κίνα ως οικονομία αγοράς

FT: Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Ευρώπη να μην αναγνωρίσει την Κίνα ως οικονομία αγοράς
Η αναγνώριση του Πεκίνου ως οικονομίας αγοράς θα αντιστοιχούσε σε «μονομερή αφοπλισμό» της ευρωπαϊκής άμυνας, επισημαίνει η Ουάσινγκτον
Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τις Βρυξέλλες να μην προχωρήσει σε αναγνώριση της Κίνας ως οικονομία αγοράς, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε σε βαρύ πλήγμα για τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να εμποδίσουν τις κινεζικές εταιρείες να πλημμυρίσουν τις αγορές τους με αδίκως φθηνά προϊόντα.
Το να επιτύχει καθεστώς οικονομίας αγοράς (MES) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορείου αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Κίνας.
Ανάμεσα σε άλλα οφέλη, θα καθίστατο αρκετά πιο δύσκολο για τις ΗΠΕ ή την Ε.Ε. να επιβάλουν υψηλές χρεώσεις σε κινεζικές εταιρείες που προωθούν πάρα πολύ φθηνά προϊόντα στις αγορές τους.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους ευρωπαίους ομολόγους τους ότι το να παράσχουν στο Πεκίνο την αναγνώριση MES θα αντιστοιχούσε σε «μονομερή αφοπλισμό» της ευρωπαϊκής άμυνας εναντίον της Κίνας.
Στο παρασκήνιο, είναι ιδιαίτερα καυστικοί σχετικά με μία τέτοια προοπτική, την οποία βλέπουν ως την τελευταία από μία σειρά κινήσεων από την πλευρά των ευρωπαίων που προσπαθούν να κερδίσουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πεκίνο.
Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι αντιμετωπίζει όλο και πιο φιλικά το κινεζικό αίτημα.
Η Επιτροπή αναμένεται να λάβει την τελική της απόφαση το Φεβρουάριο.
Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είναι ιδιαίτερη θετική προς μία τέτοια κίνηση, ενώ και ο υπ. Οικονομίας της Βρετανίας George Osborne είναι φανατικός υποστηρικτής του Πεκίνου.
Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με την Ιταλία να ηγείται αυτών, και όλο και περισσότερα εργατικά συνδικάτα και παραδοσιακές βιομηχανίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η χαλυβουργία, η κεραμοποιία και η υφαντουργία, αντιτίθενται σθεναρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης