Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρουσία Φίλη η συνόδος των πρυτάνεων – Στο επίκεντρο η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Παρουσία Φίλη η συνόδος των πρυτάνεων – Στο  επίκεντρο η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων
Στη σύνοδο τνω πρυτάνεων παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης
«Στόχος είναι η ανάκαμψη της δημόσιας χρηματοδότησης, ούτως ώστε να ακολουθήσουμε τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στο ποσοστό του ΑΕΠ που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία, μετά τη σύνοδο των πρυτάνεων.
Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου , «φέτος σταθεροποιήσαμε το ποσοστό στο 2,8% του ΑΕΠ, με στόχο να φτάσουμε το 4,5-5%».
Ακόμη, ο υπουργός χαιρέτησε το κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με τους πρυτάνεις και μάλιστα μίλησε για «συναντίληψη» των δύο πλευρών για τα προβλήματα και τις προοπτικές των πανεπιστημίων.
Η σημερινή σύνοδο των πρυτάνεων, όπου παρέστη και  η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, εστίασε στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και τις ανάγκες για στελέχωσή τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των πρυτάνεων.
Ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, σημείωσε ότι «η υποχρηματοδότηση και η αδυναμία λειτουργίας με τα δεδομένα του σημερινού προϋπολογισμού».
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση των προϋπολογισμών με μία αύξησή της», ενώ ανέφερε πως αναδείχθηκε το θέμα της υποστήριξης των υποδομών, της ανάγκης προκήρυξης θέσεων για διδακτικό, επιστημονικό, και άλλο προσωπικό που είναι απαραίτητο, καθώς και η ανάγκη «να προχωρήσει γρήγορα η πολιτεία σε λειτουργικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΑΕΙ».
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά τις εργασίες της συνόδου, παρέδωσε στους πρυτάνεις αντίγραφα των νομοσχεδίων σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων και την έρευνα, σε μία προσπάθεια "διαβούλευσης και όχι μονομερών ενεργειών", όπως σημείωσε ο κ. Φίλης.
Από την πλευρά της, η κ.  Αναγνωστοπούλου , αφού ανέφερε ότι «για εμάς κόκκινη γραμμή είναι, επικουρικά στον εθνικό διάλογο, να υπάρξει αυτό το μεταβατικό νομοσχέδιο, που θα λύνονται θέματα δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης, τόνωσης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, αλλά και της ακαδημαϊκότητας», πρότεινε στη σύνοδο να κάνει τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου αυτού.
Σημειώνεται ότι οι πρυτάνεις εξετάζουν τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου, μετά τις γιορτές για κάνουν τις παρατηρήσεις τους για τα νομοσχέδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης