Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της success story – Ντ. Μπακογιάννη: Είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της success story – Ντ. Μπακογιάννη: Είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων
Τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για τους αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα τη νέα χρονιά
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την σκληρή πραγματικότητα και κυρίως με την κυβερνητική διαχείριση που άσκησε τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Την Παρασκευή στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αναζητώντας πόσα δισεκατομμύρια  ευρώ χάθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους.
Αυτό ήταν το περιεχόμενο της  επίκαιρης ερώτησης της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
Τα επιχειρήματα ήταν πολλά τόσο από την κυρία Μπακογιάννη όσο και από  τον κ Αλέξη Τσίπρα. Όμως η διαπίστωση από τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας  ήταν μια και σημαντική και δεν μπορεί  αμφισβητηθεί “Η κυβέρνηση παρέλαβε τράπεζες με αυξημένο κρατικό έλεγχο και τις παρέδωσε με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους επενδυτές κόντρα στην ιδεολογία της.”
Το bankingnews δημοσίευσε  ανάλυση για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ως απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση.

Τι πλήρωσαν οι φορολογούμενοι

Συνολικά οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 39,32 δισ ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών.
Το ΤΧΣ κατείχε το 85,57% των μετοχών των τραπεζών το 2013 για να  μειωθεί στο 56% το 2014  και με  την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση έπεσε  στο 19,25%.
Όσο για  αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ ανέρχεται μόλις σε 2,36 δισ ευρώ.
Δηλαδή οι Έλληνες πλήρωσαν 39,32 δισ ευρώ και σήμερα η αξία των μετοχών ανέρχεται μόλις  σε 2,36 δισ ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι η πλειοψηφία των μετόχων πέρασε σε ξένους επενδυτές.
Είναι αληθές τόνισε ο πρωθυπουργός ,και αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς την κυρία Μπακογιάννη, δηλαδή τι  ακριβώς μας λέτε.
Το ίδιο που μας λέτε για τις τράπεζες , θα μας το πείτε αύριο για τις ιδιωτικοποιήσεις, που είστε ιδεολογικά υπέρμαχος χρόνια;
Σας το πιστώνω , είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας “Θα μας πείτε μην προχωρήσετε, αν δεν βρείτε ελληνικά κεφάλαια να αγοράσουν και έρθουν ξένα κεφάλαια να επενδύσουν”
Θα μας πείτε το ίδιο ;
Ωστόσο ο πρωθυπουργός απάντησε στα περί αφελληνισμού δεν ισχύουν στην πράξη διότι στην “Πειραιώς”  το 66% του μετοχικού κεφαλαίου όπως και το 55%  της  “Εθνικής” ανήκουν  σε Έλληνες επενδυτές.
Ο πρωθυπουργός , απευθυνόμενος στην κυρία Μπακογιάννη, είπε, “ Λοιπόν αποδέχομαι πλήρως τον χαρακτηρισμό ότι αυτή η διαδικασία - πως μου το είπατε -”θα σας κυνηγά , θα σας στιγματίζει” ,Ο πρωθυπουργός , παραδέχθηκε ότι πράγματι θα μας κυνηγά , διότι καταφέραμε θετικά να ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο. Θα μας κυνηγά θετικά, λοιπόν , ο τρόπος, με τον οποίο καταφέραμε να διασώσουμε τις τράπεζες με την κοινωνία όρθια, για να προχωρήσουμε  μπροστά στο στόχο μας που είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης , ώστε να φθάσουμε μπροστά στο μεγάλο εθνικό στόχο για την απομείωση του χρέους και ελπίζω σε αυτόν τον στόχο να σας έχουμε συμμάχους.

Ντόρα Μπακογιάννη:  Εγώ είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων

Όταν ήρθε η σειρά της κυρίας Μπακογιάννη να απαντήσει , τον διαβεβαίωσε λέγοντας ότι  «εγώ ιδεολογικά  είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων.
Είμαι μην ανησυχείτε κύριε πρωθυπουργέ», και πρόσθεσε ότι δεν έλαβε καμία ουσιαστική απάντηση  στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.
Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη κρύβεται πίσω από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Πρόσθεσε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός βιώνει τα αποτελέσματα της πολιτική σας.
Έκλεισε την τοποθέτηση της λέγοντας ότι η ΝΔ ήρθε  από μακριά και θα πάει μακρύτερα.

Ποια είναι τα  συμπεράσματα της πολιτικής αντιπαράθεσης;
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Μπακογιάννη ανέδειξε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατανόησε τι χάθηκε από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα άλλα και τις προσδοκίες μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Η κυβέρνηση  έχει ως στόχο να πάρει την τελική αξιολόγηση έτσι ώστε να ανοίξει ο φάκελος του χρέους.
Δηλαδή η κυβέρνηση δουλεύει για το δικό της success story.
Είναι προφανές ότι μια κυβέρνηση δεν θα σκοντάψει από τα ατυχή παραδείγματα υπουργών επιπέδου κ Πολάκη ή όποιου άλλου υπουργού διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα δελτία ειδήσεων άνευ λόγου και αιτίας .
Όσο για την κυρία Μπακογιάννη έδειξε  ακόμη φορά ότι σκέπτεται πολιτικά, υπερασπίζεται τις ιδέες της και κυρίως  έδειξε ότι νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να υπερασπισθεί την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.
Φαντάζει όμως  δύσκολο όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Επίσης η κυρία Μπκογιάννη  υπερασπίσθηκε αυτό που πολιτικά είναι.
Υποστηρίζει την ιδεολογία της και παράλληλα όπως είπε η ίδια  θα ασκεί κριτική αν χρειασθεί ακόμη και στο ίδιο της το κόμμα της.
Ωστόσο στην πρόκληση του πρωθυπουργού για την αναζήτηση συμμάχων στην  απομείωση του χρέους , δεν έλαβε απάντηση από την κυρία Μπακογιάννη.
Το 2016 μάλλον θα είναι πιο δύσκολο για τα κόμματα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης