Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ξεκαθαρίζουν στις Βρυξέλλες οι όροι δανεισμού του ΔΝΤ - Τι θα δώσει η κάθε χώρα στην Ελλάδα

Ξεκαθαρίζουν στις Βρυξέλλες οι όροι δανεισμού του ΔΝΤ - Τι θα δώσει η κάθε χώρα στην Ελλάδα
(upd) Τα 30 δις ευρώ που αποτελούν την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα θα κατανεμηθούν κατά χώρα ως εξής:

-Γερμανία : 8,4 δισ. ευρώ, με πληθυσμό 81,7 εκατομμυρίων, 103 ευρώ ανά Γερμανό.
-Γαλλία : 6 δισ. ευρώ, με πληθυσμό 65,4 εκατομμυρίων, 92 ευρώ ανά Γάλλο.
-Ιταλία : 5,4 δισ. ευρώ, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, 90 ευρώ ανά Ιταλό.
-Ισπανία : 3,675 δισ. ευρώ, με πληθυσμό 46,08 εκατομμυρίων, 80 ευρώ ανά Ισπανό.
-Ολλανδία : 1,8 δις .ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Ολλανδό.
-Πορτογαλία : 775 εκατομμύρια ευρώ, με πληθυσμό 10,6 εκατομμυρίων, 77 ευρώ ανά Πορτογάλο.
Τα ανωτέρω ποσά συναρτώνται με το μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που διέθεταν την πρωτοχρονιά του 2009 η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr έγραφε:

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο εάν  το δάνειο των 10 δις. ευρώ που θα δώσει το ΔΝΤ  στην Ελλάδα εντείνει παράλληλα τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκαν χθες καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι ο διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να ζητήσει  ανταλλάγματα για την οικονομική βοήθεια  που θα παράσχει.
Το θέμα πάντως των όρων του ΔΝΤ αναμένεται να ξεκαθαρίσει  τα επόμενα 24ωρα και δη στις Βρυξέλλες όπου θα οριστικοποιηθεί το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας.  Στην συνάντηση θα συμμετέχουν   η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ελλάδα.
Τη χώρα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος  συμμετείχε εξαρχής στις συζητήσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού  μέχρι και  την οριστικοποίησή του.
Η κυβέρνηση, που πριν από δύο ημέρες “καίγονταν” από τα υψηλά spread  αναμένει τώρα την αποκλιμάκωση  τους και ευελπιστεί πως δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό -  αξιοποιώντας τα 40 δις. ευρώ που τις παρέχονται φέτος ή 80 δις. ευρώ έως το 2012 - αλλά θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές.
Τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες θα δουν την αντίδραση των αγορών και αναλόγως θα αποφασίσουν αν πρέπει να προσφύγουν ή όχι. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν  ότι έχουν περιθώριο περίπου πεντέμισι εβδομάδων, καθώς ο μεγάλος δανεισμός 11-12 δις. ευρώ είναι στις 20 Μαίου.
Προβάδισμα τώρα για την κυβέρνηση παίρνει το πρόγραμμα των αλλαγών (φορολογικό, ασφαλιστικό, κλειστά επαγγέλματα, αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, άνοιγμα επενδύσεων), που προβλέπει το ΠΣΑ. Αλλαγές οι οποίες αποτελούν συνάμα την καταλληλότερη θεραπεία  και για την ελληνική αγορά των  ομολόγων.
Οι αγορές  μέχρι τώρα αντιδρούσαν  σ’ αυτό το φάρμακο, βλέποντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Την κατάσταση επιδεινώνει η αδυναμία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση να τρέξει τα μέτρα των Βρυξελλών μπροστά στο τέρας της ύφεσης που απειλεί την ελληνική οικονομία. Κατά πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα πιο δυσμενή εκτίμηση για το μέγεθος της συρρίκνωσης που θα σημειώσει φέτος ο παραγωγικός πλούτος της χώρας.
Στην πλατεία Συντάγματος υπολογίζουν ότι φέτος η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 2%-3% αντί 1,5%-2% που εκτιμούσε η κυβέρνηση στην πρώτη έκθεση προόδου του ΠΣΑ που απέστειλε στην Κομισιόν, και 0,3% που υποστήριζε στο ΠΣΑ. Η νέα πρόβλεψη έρχεται να συμβαδίσει με τα νεότερα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο, σύμφωνα με τα οποία η ύφεση στην Ελλάδα το 2010 θα αγγίξει το 2,5%.
Εάν επαληθευτεί το νέο μέγεθος υποχώρησης του ΑΕΠ, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχει τον στόχο των εσόδων, τα οποία τον Μάρτιο σημείωσαν νέα «βουτιά». Το μεγαλύτερο πλήγμα το υπέστησαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ που υποχώρησαν κατά 10%. Το ΠΣΑ προσδοκά φέτος εισπράξεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Και όσο η φοροεισπρακτική μηχανή θα είναι «κουρασμένη» και θα αδυνατεί να μαζέψει φόρους, άλλο τόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην περιστολή των κρατικών δαπανών, προκειμένου να διασφαλιστεί η υποχώρηση του ελλείμματος φέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.
Τούτο θα κριθεί από το μεικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ που καταφθάνει αρχές Μαΐου στην Αθήνα και θα υποβάλει σε νέα εξέταση την ελληνική οικονομία. Ήδη το Πρόγραμμα Σταθερότητας υφίσταται σημαντικές ανατροπές στα βασικά του σημεία και η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού νωρίτερα, στις 22 Απριλίου, θα δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.
Κάποιοι συνδέουν τις  αποκλίσεις που παρατηρούνται στους στόχους του ΠΣΑ με νέα μέτρα που θα έρθουν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτά θα είναι με συνταγή ΔΝΤ και δεν θα προβλέπουν μόνο νέες περικοπές επιδομάτων και μισθών στο δημόσιο τομέα. Θα περιλαμβάνουν και απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο· οι πρώτοι υπολογισμοί στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν λόγο για 40.000 -50.000, για τους κρατικούς φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με άλλους.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο περικοπών στο Δημόσιο, το οποίο θα συζητήσει με το πενταμελές κλιμάκιο του ΔΝΤ που ασχολείται ήδη με το μάζεμα των δαπανών του προϋπολογισμού και γενικότερα με τη δημοσιονομική πολιτική. Από τα γραφεία του κλιμακίου του ΔΝΤ θα περάσουν όλα τα ανώτερα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να κάνουν αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού.
Στόχος είναι να εντοπιστούν τομείς όπου μπορούν να γίνουν περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν κονδύλια που μπορεί να καταργηθούν οριστικά. Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, από τις μέχρι τώρα επαφές με τα ανώτερα κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός του ελλείμματος προκύπτει ως αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση να μην «ξοδεύει καθόλου κονδύλια».
Το ΔΝΤ εναντιώνεται βέβαια σ’ αυτή την λογική. Και προτείνει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και στο σύστημα κατάρτισης και παρακολούθησης του κρατικού προϋπολογισμού. Τα στελέχη του Ταμείου θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προϋπολογισμοί στον τομέα των κρατικών δαπανών. Ο τακτικός, με τον υπουργό Οικονομικών να παρεμβαίνει στον τομέα διαχείρισης με αποφάσεις για περιορισμό των μηνιαίων επιχορηγήσεων, και ο προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων.
Το έτερο εξαμελές κλιμάκιο του ΔΝΤ θα δώσει έμφαση στους φόρους και τα έσοδα. Οι πρώτες «σοφίες» που έδωσαν οι τεχνοκράτες του Ταμείου στην ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο για διαχωρισμό του ελεγκτικού από τον εισπρακτικό μηχανισμό.
Προτείνουν να συσταθεί ειδική υπηρεσία που θα συλλέγει μόνο φόρους. Το νέο Σώμα θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών) και να στελεχωθεί με άτομα που έχουν γνώση ή εμπειρία του αντικειμένου (δικαστικούς κ.ά.) και η εκπαίδευση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών να είναι διαρκής.

Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης