Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Χωρίς απρόοπτα η επανεκλογή του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης» για 5η φορά

Λευκορωσία: Χωρίς απρόοπτα η επανεκλογή του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης» για 5η φορά
Τα exit polls δίνουν στο Lukashenko 80 έως 84% των ψήφων 
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία δεν αποτελούν έκπληξη, ούτε κανείς καρδιοχτυπά μέχρι την τελευταία στιγμή.
Τα exit poll που διενεργήθηκαν για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Alexander Lukashenko θα είναι άνετα ο νικητής των εκλογών, παραμένοντας για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην εξουσία.
Η επανεκλογή του Alexander Lukashenko πριν από πέντε χρόνια είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις, ωστόσο η κατάσταση «ομαλοποιήθηκε» με την παρέμβαση της Ρωσίας, ισχυρός σύμμαχος της οποίας είναι εδώ και δεκαετίες ο Λευκορωσώσος πρόεδρος.
Η υποστήριξη στον Πρόεδρο που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, αυξήθηκε ωστόσο μετά το ρόλο εγγυητή που έπαιξε στην Ουκρανική κρίση μετά την εισβολή των ρώσων στην Κριμαία και την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Η Δύση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονώσει τον Λευκορώσο πρόεδρο, τον οποίο συχνά αποκαλεί «τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» μετά την δήλωση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Bush, Condoleezza "Condi" Rice, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του και της καταστολής των πολιτικών του αντιπάλων.
Είχε επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος ορισμένων αξιωματούχων και εταιρειών της Λευκορωσίας.
Ωστόσο, η κριτική που άσκησε σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία πέρυσι, το γεγονός ότι η χώρα του φιλοξένησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα και το ότι ο ίδιος έδωσε χάρη σε έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο είναι στοιχεία που υποδεικνύουν, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι ο Alexander Lukashenko επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα του έναντι των χωρών της Δύσης.
«Κάναμε πράξη ό,τι μας ζήτησε η Δύση την παραμονή των εκλογών.
Εάν υπάρχει η βούληση στη Δύση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, κανείς και τίποτα δε μπορεί να το αποτρέψει αυτό» είπε ο Lukashenko μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Η μπάλα βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στο γήπεδο της Δύσης» προσέθεσε.
Τα exit polls πάντως, που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν ότι ο Alexander Lukashenko θα επικρατήσει συγκεντρώνοντας το 80 έως 84% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 80% που έλαβε στις εκλογές του 2010, ενώ το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 81% δύο ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με την κεντρική εφορευτική επιτροπή.
Κανείς από τους τρεις αντιπάλους του Lukashenko στις σημερινές εκλογές δεν αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή για εκείνον αν και τα στελέχη της αντιπολίτευσης προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.
«Ο Alexander Lukashenko και το σύστημά του είναι ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχει επιλογή, αλλά υπάρχει η επιλογή να μην είμαστε πρόβατα» δήλωσε ο Anatoly Lebedko, ηγέτης της αντιπολίτευσης σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση χθες όπου συμμετείχαν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης