Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Για πρώτη φορά στα χρονικά, 900 γυναίκες θα είναι υποψήφιες στις δημοτικές εκλογές

Σαουδική Αραβία: Για πρώτη φορά στα χρονικά, 900 γυναίκες θα είναι υποψήφιες στις δημοτικές εκλογές
Οι εκλογές θα λάβουν χώρα στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ είναι οι πρώτες ιστορικά όπου οι γυναίκες μπορούν να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα
Περίπου 900 γυναίκες έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές στη Σαουδική Αραβία, που θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου 2015, εκλογές που είναι οι πρώτες ιστορικά όπου οι γυναίκες μπορούν να ψηφίσουν και να είναι υποψήφιες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα, Πέμπτη, η εφημερίδα «Saudi Gazette», συνολικά έχουν εγγραφεί 6.140 υποψήφιοι για να συμμετέχουν στα 284 δημοτικά συμβούλια σε όλο το βασίλειο.
Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στη Σαουδική Αραβία έλαβαν χώρα το 2011 και από τότε, ο πρώην βασιλιάς Abdula ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εκλογές οι γυναίκες θα μπορούσαν να ψηφίσουν και να είναι υποψήφιες, διότι «αρνούμαστε να περιθωριοποιήσουμε τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας».
Ο διάδοχός του, βασιλιάς Salman, διατήρησε αυτή την απόφαση.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια εκ των χωρών όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι πολύ περιορισμένα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «υφίστανται συστηματικές διακρίσεις στο νόμο και στην πρακτική», παρά τα μικρά βήματα προς τα εμπρός που έχουν γίνει, όπως αυτό του να ψηφίζουν.
Έτσι, ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι ακόμη εξακολουθούν να χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα κηδεμόνα προκειμένου να κάνουν ενέργειες, όπως να παντρευτούν, να ταξιδέψουν, να κάνουν ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, να έχουν αμειβόμενη απασχόληση ή να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο, εκτός του ότι απαγορεύεται να οδηγούν.
Επιπλέον, οι γυναίκες με ξένους συζύγους, σε αντίθεση με τους άνδρες ομοεθνείς τους, δεν μπορούν να περάσουν την ιθαγένειά τους στα παιδιά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης