Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί καταρρέουν οι μετοχές των τραπεζών; - Το αμαρτωλό 2014, ο μηδενισμός των κεφαλαίων και η ανάγκη capital buffer

Γιατί καταρρέουν οι μετοχές των τραπεζών; - Το αμαρτωλό 2014, ο μηδενισμός των κεφαλαίων και η ανάγκη capital buffer
Υπάρχει βαθιά ανησυχία αν όντως προλαβαίνουν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν τις ΑΜΚ εντός του 2015 καθώς απομένει μόνο το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεκβρίου του 2015.
Γιατί καταρρέουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών;
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν φθάσει σε χρηματιστηριακή αξία στα 30-32 δισεκ. ευρώ το 2014 και την τρέχουσα περίοδο (τέλη Σεπτεμβρίου του 2015) οι τράπεζες έχουν αξία στο χρηματιστήριο 3,8 δισεκ. ευρώ.
Με όρους κεφαλαίων Μαρτίου 2015 όπου οι τράπεζες διέθεταν 26 δισεκ. ίδια κεφάλαια ο τραπεζικός κλάδος αποτιμάται με βάση το P/BV περίπου στο 0,14 δηλαδή τα 100 ευρώ έχουν χρηματιστηριακή αξία 14 ευρώ.
Τα warrants κάποτε είχαν αξία 3,5 δισεκ. ευρώ και σήμερα αποτιμώνται 36 εκατ ευρώ πρόκειται για μια πτώση -99% δηλαδή εξαΰλωση.

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;

Το αμαρτωλό 2014, γεμάτο λάθη και λανθασμένες στρατηγικές

Για να δοθεί μια πραγματικά πειστική απάντηση θα πρέπει να διερευνήσουμε τα stress tests του 2014 αλλά και τις αποφάσεις που λήφθηκαν το 2014.
Το 2014 στην προσπάθεια τους οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ να αποτρέψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests του Οκτωβρίου του 2014 κατάφεραν να πείσουν την EKT και την EBA την ενιαία τραπεζική αρχή ότι ουσιαστικά δεν χρειάζονταν αυξήσεις κεφαλαίου.
Θυμίζουμε ότι στα AQR προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες 7,34 δισεκ. και συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 8,64 δισεκ. για το 2013.
Οι τράπεζες όμως είχαν υλοποιήσει ΑΜΚ μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 2014 περί τα 8,3 δισεκ. και ως εκ τούτου τα 2,7 δισεκ. που κατέληξαν τα stress tests ότι χρειάζονταν οι ελληνικές τράπεζες….συγκαλύφθηκαν στην λογική της επάρκειας κεφαλαίων και στις πιέσεις των ξένων που μόλις είχαν επενδύσει 8,3 δισεκ. και δεν δέχονταν να επενδύσουν άλλα κεφάλαια.
Η ΤτΕ – δεν μπορούμε να πούμε σκόπιμα ή από δόλο – αλλά στην προσπάθεια της να μην χαλάσει το τραπεζικό κλίμα και κατανοώντας ότι αν προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα καλυφθούν από τους ιδιώτες, συμμετείχε ενεργά ώστε να μειωθεί δραματικά το αρχικό σχέδιο της ΕΚΤ που ήταν….ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονταν νέα κεφάλαια με βάση τα stress tests του Οκτωβρίου του 2014.
Τράπεζες και ΤτΕ συγκάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες – η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδεικνύεται ότι είχε παντελή άγνοια της πραγματικότητας – και το πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε.
Όμως υπήρξαν και άλλα μεγάλη τραγικά λάθη το 2014.
Ας αναφέρουμε δύο πολύ χαρακτηριστικά.
Στην Eurobank οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν 5 δισεκ. ευρώ όχι 4 ούτε 3 αλλά 5 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ αποφάσισε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 2,85 δισεκ. ευρώ στην Eurobank δηλαδή 2,15 δισεκ. λιγότερα από αυτά που είχε ανάγκη η τράπεζα.
Ξέρετε ποιο ήταν το αιτιολογικό;
Το ΤΧΣ δεν ήθελε να πέσει κάτω από το 35% στην Eurobank και έτσι οριοθέτησε τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank δεν καθορίστηκαν με βάση του τι χρειαζόταν η Eurobank αλλά με το τι ήθελε να κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε ΑΜΚ 2,5 δισεκ. τον Μάιο του 2014 αλλά η τράπεζα χρειαζόταν άλλα 2 δισεκ. στο τέλος του 2014.
Το 2014 ήταν μια χρονιά αμαρτωλών λαθών – που δεν έγιναν με σκοπιμότητα για να βλάψουν τους επενδυτές – αλλά συγκαλύπτοντας το πρόβλημα….δεν επιλύεται αλλά γιγαντώνεται όπως αποδεικνύεται.

Ο κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες είναι μεγαλύτερος από ότι έχει εκτιμηθεί

Θα μας επιτρέψετε να γράψουμε σε πρώτο ενικό παρουσιάζοντας ορισμένες σκέψεις μας για τις τράπεζες, το δικαιούμαστε γιατί μετά τις κατηγορίες που είχαμε δεχθεί ότι χειραγωγούμε το ελληνικό χρηματιστήριο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…ήμασταν οι μόνοι που υποστηρίξαμε…την αναγκαιότητα για νέες μεγάλες ΑΜΚ στις τράπεζες.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Στις 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα stress tests.
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι 14-16 δισεκ. και ότι οι πραγματικές είναι 10-11 δισεκ. και τα υπόλοιπα 5-6 δισεκ. capital buffer το οποίο θέλει ο SSM να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.
Όμως μας ανησυχεί

1)Το γεγονός ότι η ΤτΕ και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από την διαδικασία παρακολούθησης της ροής αξιολόγησης των stress tests.
ΕΚΤ και κυρίως SSM δεν ενημερώνουν την ΤτΕ και τις τράπεζες.
Μάλιστα από τον SSM θέτουν θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών και της ΤτΕ ότι και καλά ωραιοποιούν τα οικονομικά στοιχεία τους.

2)Το ζήτημα είναι όχι ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες αλλά πόσο capital buffer πόσο απόθεμα κεφαλαίου θα επιβάλλει ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.
Αν το capital buffer είναι μόνο 5-6 δισεκ. θα είναι επιτυχία.

3)Θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί το bail in των ομολογιούχων.
Αν υπάρξει bail in οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν την αξιοπιστία τους οι δανειζόμενες από τις αγορές και το πλήγμα θα είναι πολλαπλάσιο από ότι έχει εκτιμηθεί.

4)Το lobbying των 7 και ως 7 περιλαμβάνουμε Fairfax, Ross, Blackrock, Paramount Qatar (λειτουργεί πιο αυτόνομα), Paulson, York Capital και Wellington παρ΄ ότι έχει πιέσει ώστε τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες να είναι όσο το δυνατό λιγότερα….ο στόχος τους δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

5)Υπάρχει βαθιά ανησυχία αν όντως προλαβαίνουν οι τράπεζες να ολοκληρώσουν τις ΑΜΚ εντός του 2015 καθώς απομένει μόνο το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεκβρίου του 2015.
Αν υπάρξει μετάθεση για το 2016…ο κίνδυνος του bail in και στις καταθέσεις πάνω από 100 χιλ. ευρώ είναι υπαρκτός.

6)Οι τράπεζες αναφέρουν ότι αν π.χ. οι ανάγκες σε κεφάλαια είναι 16 δισεκ. (με κατανομή 6-8 δισεκ. το βασικό και 8 δισεκ. το δυσμενές σενάριο των stress tests) τα 6 δισεκ. θα μπορούσαν να καλυφθούν με κοινές μετοχές και τα 8 δισεκ. με cocos με μετατρέψιμα ομόλογα.
Όμως μπορούν τα cocos να είναι απεριόριστα ή υπάρχουν περιορισμοί, μήπως οι τράπεζες δεν μπορούν να εκδώσουν πάνω από 3,5 δισεκ. cocos;
Επειδή πάντα γράφουμε καθαρά την άποψη μας συγκλίνουμε στην άποψη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για το 2015 θα είναι μεταξύ 14 και 16 δισεκ. ευρώ

7)Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι δραματικά χαμηλές έως -50% χαμηλότερα.
Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις.
Θα υπάρξουν καθολικά reverse split σε όλες τις τράπεζες.
Η καταστροφή που έχει επέλθει στο κλάδο με χρηματιστηριακούς όρους δεν έχει προηγούμενο.

8)Αν υιοθετεί ένα ακραίο σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες τότε αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ζημίες θα φθάσουν τα 20-22 δισεκ. ευρώ στις τράπεζες.

9)Οι ξένοι ανησυχούν μήπως τελικώς σκόπιμα ανεβάσουν πολύ υψηλά τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών αποθαρρύνουν τους ιδιώτες να συμμετάσχουν και οι ΑΜΚ καλυφθούν μόνο από τον ESM.
Η λύση αυτή θα προκαλέσει ολοκληρωτικό dilution στους ιδιώτες μετόχους θα είναι καταστροφική εξέλιξη αλλά….αν το ΤΧΣ – ESM πάρουν το βάρος μιας γιγαντιαίας ανακεφαλαιοποίησης…υπάρχει βάσιμος λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης