Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρόταση του Ross για τις ΑΜΚ των ελληνικών τράπεζών ώστε να αποφευχθεί το dilution

Η πρόταση του Ross για τις ΑΜΚ των ελληνικών τράπεζών ώστε να αποφευχθεί το dilution
Ο Ross προτείνει η Ευρωζώνη να χορηγήσει εκτάκτως κεφάλαια έως 23 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αποφευχθεί το dilution στους μετόχους
Το δικό του σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει ο Wilbur Ross, πρόεδρος και CEO of WL Ross & Co., αλλά και μεγαλομέτοχος της Eurobank και αντιπρόεδρος της Τρ. Κύπρου.
Ο Ross προτείνει η Ευρωζώνη να χορηγήσει εκτάκτως κεφάλαια έως 23 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αποφευχθεί το dilution στους μετόχους.
Κατά τον Ross, οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα πρέπει να συνεισφέρουν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ποσό μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ.
Σε συνέντευξή του στη στήλη Breakingviews του Reuters, o Ross προτείνει:
- Σε πρώτη φάση, άμεση χορήγηση στις ελληνικές τράπεζες ποσού ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές.
- Οι ιδιώτες επενδυτές, που κατέχουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση με 1 δισ. ευρώ.
- Εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το υπόλοιπο του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, το επιθυμεί, μπορεί να συμμετάσχει με 1,5 δισ. ευρώ.
Για αυτό θα απαιτηθεί ωστόσο δάνειο από τον ESM.
- To ακριβές ύψος της άμεσης χορήγησης κεφαλαίων θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των stress tests.
- Το υψηλότερο ποσό που θα απαιτηθεί δύναται να φτάσει τα 25 δισ. ευρώ πλην των κεφαλαίων που θα χορηγήσουν οι ιδιώτες επενδυτές και το ΤΧΣ.
- Ο ESM να χορηγήσει εντός των ερχόμενων δύο ετών, όποια στιγμή κριθεί αναγκαίο, τα κεφάλαια προς τις ελληνικές τράπεζες και να λάβει ως αντάλλαγμα:
1) προνομιούχες μετοχές
είτε
2) μετατρέψιμα ομολογιακά
- Η ΕΚΤ θα πρέπει να δίνει το πράσινο φως για χορήγηση κεφαλαίων στις τράπεζες που εμφανίζουν core Tier 1 κάτω του 7%, ώστε να αυξηθεί έως το 10%.
- Εάν μετά την παρέλευση της διετίας, το core Tier 1 της τράπεζας κυμαίνεται μεταξύ του εύρους 7% και 9%, η ΕΚΤ θα πρέπει να επαναλάβει τη διεξαγωγή των stress tests και τότε να αξιολογήσει, εν νέου, εάν απαιτούνται - και πόσα - πρόσθετα κεφάλαια.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης