Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι παράμετροι, οι προϋποθέσεις και οι στόχοι της Attica bank όσον αφορά την διεκδίκηση της Proton bank – Το σχέδιο αγοράς του 19% της TΠ&Δ και του 22,5% του ΤΤ

 Οι παράμετροι, οι προϋποθέσεις και οι στόχοι της Attica bank όσον αφορά την διεκδίκηση της Proton bank – Το σχέδιο αγοράς του 19% της TΠ&Δ και του 22,5% του ΤΤ
Με ταχύτατες διαδικασίες και εφόσον έχει πάρει το πράσινο φως η Attica bank από την κυβέρνηση θα προχωρήσει στην στρατηγική συμμαχία με την Proton bank.
Ούτως η άλλως η Boston consulting Group έχει πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Attica bank εδώ και πολύ καιρό, μήνες για να είμαστε ακριβείς ενδελεχή έλεγχο της Proton bank ενώ συμπληρωματικά έχει χρησιμοποιηθεί και ο εσωτερικός έλεγχος που πραγματοποίησε για λογαριασμό του αμερικανικού fund η KPMG.....

H Attica bank εδώ και πολύ καιρό έχει διερευνήσει την πιθανότητα να υπάρξει deal με την Proton bank. Το www.bankingnews.gr εδώ και 6 μήνες με σταθερότητα το έχει υποστηρίξει, μας διέψευσαν πλειστάκις αλλά οι πληροφορίες μας αποδείχθηκαν στο τέλος ακριβέστατες. Π.χ. γνωρίζαμε με μεγάλη ακρίβεια για όλες τις συναντήσεις που είχαν πραγματοποιήσει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης βασικός μέτοχος της Proton bank με τον Γιάννη Γαμβρίλη πρόεδρο και βασικό μέτοχο της Attica bank μέσω του ΤΣΜΕΔΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά της Attica bank αμφιταλαντευόταν εδώ και μήνες για το αν θα έπρεπε να εμπλακεί στην διαδικασία διεκδίκησης της Proton. Συνομιλούσε με τον βασικό μέτοχο, είχε εκπονήσει εσωτερικό έλεγχο αλλά οι εβδομάδες περνούσαν, οι μήνες περνούσαν και αποφάσεις δεν είχαν παρθεί…
Σχέδια υπήρχαν όπως και το μοντέλο «σύμπλευσης» των δύο τραπεζών αλλά αποφάσεις δεν είχαν παρθεί.
Τα τελευταία γεγονότα επιτάχυναν τις διαδικασίες και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ζήτησε από την Attica bank να προχωρήσει με την Proton bank με ταχύτατους ρυθμούς.

Το σχέδιο….

Συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου, αποσχίσεις δραστηριοτήτων, ακόμη και τις εξαγορές των ποσοστών του ΤΤ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων περιλαμβάνει το σχέδιο της Attica bank η οποία διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς της  Proton bank.
Ο Γ Γαμβρίλης ο πρόεδρος της Attica bank  εδώ και μήνες σε συνεργασία με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μελετούσαν την μεταξύ τους συγχώνευση.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης είχε πάρει το πράσινο φως για την συγχώνευση με την Attica bank στο πλαίσιο της δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στον χώρο των μικρών τραπεζών.
Οι συζητήσεις όπως αποκάλυψε το www.bankingnews.gr είχαν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό αλλά συμφωνία δεν είχε υπάρξει.
Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ ως ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Proton bank μέσω αύξησης κεφαλαίου την οποία θα κάλυπτε η τράπεζα και εν συνεχεία οι τράπεζες δεν θα συγχωνεύονταν αλλά με απόσχιση δραστηριοτήτων η Attica bank θα προσαρτούσε από την Proton bank όλα τα καταστήματα και στοιχεία ενεργητικού και παθητικού.
Η Proton bank θα εστιαζόταν στο investment banking και η Attica bank στο retail και corporate banking.
Τα προβλήματα που είχαν ανακύψει εκείνη την περίοδο στις διαπραγματεύσεις ήταν όχι τόσο τα ομόλογα αλλά η μεγάλη έκθεση δανείων της Proton bank σε επιχειρήσεις του βασικού μετόχου ύψους 581 εκατ ευρώ.
Και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις ενδιαφέρον εκδήλωσε ελληνοαμερικανικό fund στο οποίο συμμετείχε ο Δ. Μηλιάκος ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης θεώρησε ότι θα μπορούσε να πωλήσει την Proton bank υπό την αίρεση ότι το fund θα αγόραζε και την Αλάπις.
Οι συζητήσεις δεν προχώρησαν αλλά το ενδιαφέρον παρέμενε του fund για την Proton bank και υπό αιρέσεις για την Αλάπις.
Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας όπου εμφανίσθηκαν ορισμένες σκιές η ΤτΕ παρενέβη και κάλεσε τον Γ Γαμβρίλη τον πρόεδρο της Attica bank να εμπλακεί εκ νέου στην διαδικασία διεκδίκησης της Proton bank από την στιγμή μάλιστα που είχε λάβει το πράσινο φως από την Κυβέρνηση.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με την οποία στήριξε την Proton bank είχε διττό στόχο αφενός να διασφαλίσει την σταθερότητα της τράπεζας αφετέρου να δώσει το πράσινο φως στην Attica bank ώστε να εμπλακεί εκ νέου στην διεκδίκηση της Proton bank.
Όμως ορισμένες παράμετροι θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας.
Στις αρχικές συζητήσεις Attica bank με Proton bank η Attica bank είχε θέσει της εξής παραμέτρους.
Εφόσον θα απορροφούσε δραστηριότητες της Proton bank και τα κεφάλαια ανέρχονται στα 400 εκατ μαζί με την αύξηση με μέρος των κεφαλαίων αυτών
1)Να αγόραζε η Proton bank το 19% του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και το 22,5% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατέχουν στην Attica bank.
Με τρέχουσες τιμές το 41,5% αποτιμάται στα 66 εκατ ευρώ της Attica bank.
2)Αντί να αγοραστούν τα ποσοστά του ΤΤ και του Ταμείου Παρακαταθηκών να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας στην Attica bank στην  οποία θα συμμετείχε ενεργά και η Proton bank.
Η Proton bank είναι μια τράπεζα που έχει αξία και υπάρχουν και συνέργειες με την Attica bank. Ωστόσο πρέπει να διευθετηθούν τα δάνεια της Proton bank και βεβαίως να κλίσουν οι μεγάλες εκκρεμότητες που εμφανίζει συνολικά ο τραπεζικός κλάδος.

Τα οικονομικά μεγέθη Attica Bank και Proton bank

Ποσά σε δις ευρώ

Τράπεζες

Ενεργητικό

Δάνεια

Καταθέσεις

Κεφάλαια

Attica bank

4,6

3,61

3,14

0,521

Proton bank

3,8

2

1,85

0,352

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης