Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Στο νησί της Λέσβου υπάρχουν 30.000 κάτοικοι και 20.000 μετανάστες

Le Monde: Στο νησί της Λέσβου υπάρχουν 30.000 κάτοικοι και 20.000 μετανάστες
Η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να βοηθήσει – Καθημερινά τα δρομολόγια προς Πειραιά ως το τέλος της εβδομάδας
Δύο πρόσφυγες ανά τρεις κατοίκους είναι η αναλογία στη Λέσβο σύμφωνα με τη Le Monde.
Συγκεκριμένα η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν 30.000 κάτοικοι και 20.000 μετανάστες σε ένα νησί που δεν έχει πόρους, υποδομές, ενώ οι δυνατότητες του να φιλοξενήσει τόσο κόσμο είναι περιορισμένες.
Τις τελευταίες εβδομάδες έφτασαν στη Μυτιλήνη δεκάδες χιλιάδες προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και η κατάσταση έγινε εκρηκτική.
Αυτοί που φτάνουν στα βόρεια ή, τα νότια του νησιού θα πρέπει να περπατήσουν μέσα στον ήλιο ως την πρωτεύουσα του νησιού ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μεταβούν στην ηπειρωτική χώρα, αφού γίνει η ταυτοποίηση και η καταγραφή τους από την αστυνομία.
Μία διαδικασία που λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών μπορεί να πάρει πολλές μέρες.
Κι εκεί σε μία πόλη 30.000 κατοίκων μαζί με 20.000 πρόσφυγες συγκεντρώνονται όλα τα προβλήματα για μία μικρή περιοχή που η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει την ξεπερνάει κατά πολύ.
Μέσα στην πλατεία, στο γήπεδο, στους δημόσιους κήπους, χωρίς τουαλέτες, χωρίς ντουζιέρες, χωρίς κάδους, αυτές οι οικογένειες επιβιώνουν χάρη στην αλληλεγγύη των κατοίκων.
Από τις 4 Σεπτεμβρίου κάθε φορά που το πλοίο από τον Πειραιά εμφανίζεται στον ορίζοντα επαναλαμβάνεται η ίδια βίαιη σκηνή.
Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες κρατώντας τα παιδιά τους στο χέρι προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να επιβιβαστούν στο καράβι.
Όλοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λέσβο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Βόρεια Ευρώπη.
Και η βία ξεσπά. Τόσο από την πλευρά της αστυνομίας, όσο και από εκείνη των προσφύγων που θέλουν να βρουν μία θέση στο πλοίο.
Κάποιες φορές η βία προέρχεται και από τους κατοίκους, όπως τις προάλλες που δύο νεαροί πέταξαν βόμβα μολότοφ σε μία σκηνή που έμεναν πρόσφυγες από τη Συρία.
Η οικογένεια από τη Συρία είχε και παιδιά, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, όμως αυτή η επίθεση ήταν ένα σημάδι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να βοηθήσει τη Λέσβο.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, αντέδρασε.
Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου τρία μεγάλα πλοία ακύρωσαν τα συνηθισμένα τους δρομολόγια προκειμένου να μεταφέρουν πάνω από 6.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα.
Και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί καθημερινά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως υποσχέθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας που γνωρίζει ότι η Λέσβος είναι στα πρόθυρα της έκρηξης και ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε την Τρίτη από τον Donald Tusk να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής, την ίδια στιγμή που ο επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την επείγουσα εκταμίευση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τη στήριξη της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης