Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μεγάλη καταστροφή χαρτοφυλακίων το 10ήμερο της επανέναρξης των συναλλαγών στο Χ.Α.

Μεγάλη καταστροφή χαρτοφυλακίων το 10ήμερο της επανέναρξης των συναλλαγών στο Χ.Α.
Απώλειες έως 63% στις τράπεζες και έως 90,5% στα warrants το 10ήμερο της επανέναρξης των συναλλαγών στο Χ.Α.!
«Ξινή» έχει βγει στους επενδυτές η επανεκκίνηση των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο από τις 3 Αυγούστου, καθώς μέσα σ’ ένα 10ήμερο, έχουν χαθεί πολλά δισ. στις αποτιμήσεις, έχουν εξανεμιστεί κεφαλαιοποιήσεις, ενώ ειδικά στις τράπεζες η καταστροφή είναι ολική.
Με «δεμένα» τα χέρια λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η ΕΚΤ αλλά και λόγω της κρίσης ρευστότητας που υπάρχει στα νοικοκυριά, οι Έλληνες επενδυτές έχουν δει μέσα σε ένα 10ήμερο να εξανεμίζονται περαιτέρω οι επενδύσεις τους.
Παρ’ ότι έγινε μια αντίδραση τεσσάρων συνεδριάσεων που διαδέχτηκε το πρώτο – ιδιαίτερα καταστροφικό - τριήμερο από 3 έως 6 Αυγούστου, το Χ.Α. δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει ούτε το ήμισυ των απωλειών από το «μακελειό» των πρώτων ημερών της επανέναρξης των συναλλαγών. Η ζημιά είναι μεγάλη, ενώ στις τράπεζες και τα warrants είναι ισοπεδωτική.
Αντιθέτως, σαφώς καλύτερη και πιο ανθεκτική είναι η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών, που έβαλαν κάποια αναχώματα, όμως εν μέσω τόσο κακού κλίματος, σ’ ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο και με κλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου, ελάχιστες είναι οι μετοχές που διασώθηκαν.
Ο Γενικός Δείκτης σ’ αυτές τις 10 συνεδριάσεις επανεκκίνησης των συναλλαγών από 3 Αυγούστου σημειώνει πτώση 15,50%, καθώς από τις 797,52 μονάδες (που ήταν το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου) έκλεισε την Παρασκευή στις 673,93 μονάδες.
Ο FTSE 25 υποχωρεί το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 17,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στην… πυρά, υποχωρώντας σε ποσοστό 55%!

Μεγάλη ζημιά στις τράπεζες

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, οδηγούμενες σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές και νέα ιστορικά χαμηλά ενώ η ανάκαμψη που έκτοτε επιχειρήθηκε ήταν αδύναμη, άνευρη και ασύγκριτα μικρότερη αν συγκριθεί με το «λιώσιμο» των τριών πρώτων ημερών επανέναρξης συναλλαγών.
Η Πειραιώς καταγράφει πτώση 63,26% όντας στην κορυφή των απωλειών σε όλο το Χ.Α., η Alpha Bank υποχωρεί σε ποσοστό 60%, η Eurobank χάνει 54,17%, η Εθνική -49% και η Attica Bank -40%.
Ακόμη πιο ισοπεδωτικό το σκηνικό στα warrants όπου υπάρχει ιστορική απαξίωση, επιβεβαιώνοντας ότι το εν λόγω επενδυτικό – μετοχικό προϊόν όχι μόνο δεν έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο στην αγορά, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως άντρο κερδοσκοπίας με τακτικές καζίνο από αρκετούς. Το warrant της Alpha Bank σημειώνει πτώση 90,52% αυτό το 10ήμερο, το warrant της Πειραιώς στο -86% και της Εθνικής στο -72,73%.

Πιο ανθεκτική εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips

Σαφώς καλύτερη η συμπεριφορά των μη τραπεζικών μετοχών, αν και οι περισσότερες – νομοτελειακά – έχουν πληγεί από την εικόνα μιας τόσο έντονα πτωτικής αγοράς.
Ξεχωρίζουν με θετικό τρόπο στον FTSE 25 οι ΟΛΠ και Aegean Airlines που ενισχύονται το 10ήμερο σε ποσοστό 12,70% και 11,65% αντίστοιχα, ενώ η ΕΧΑΕ κερδίζει 4,09% δείχνοντας ανθεκτικότητα, όπως και οι Motor Oil +4,12%, Lamda Development +3,46%.
H Coca Cola HBC έχει επίσης ανθεκτική συμπεριφορά με οριακές απώλειες μόλις 0,85%, ενώ ήπια πτώση έως 6,10% έχουν τα τρία επόμενα ισχυρά blue chips της αγοράς ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σημειώνουν πτώση 6,10%, 5% και 4,67% αντίστοιχα.
Ελεγχόμενη πτώση έχουν επίσης οι Μέτκα -2,44%, Jumbo -5,80%.
Πιο αυξημένες πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως Viohalco -18,35%, η Folli Follie στο -16%, ΓΕΚ Τέρνα -15%, Τέρνα Ενεργειακή -12,05%, Μυτιληναίος -11%, ΕΛΠΕ -8,33% κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap ισχυρές πιέσεις έχουν δεχτεί τίτλοι όπως MIG -42%, Intracom -23,29%, Υγεία -20,5%, Χαλκόρ -20%, Σωλ. Κορίνθου -18,52%, Fourlis -18% κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης