Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Η συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη - Δεν θα δώσει χρήματα ο ESM, δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Η συμφωνία παραμένει μη βιώσιμη - Δεν θα δώσει χρήματα ο ESM, δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Πολύ ύποπτο χαρακτήρισε το γεγονός πως «στο νέο μνημόνιο δεσμευόμαστε για άμεση μεταφορά όλων των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ», ο πρώην υπουργός Οικονομικών 
Η συμφωνία παραμένει, δυστυχώς, απολύτως μη βιώσιμη, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, διεμήνυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Σταθάκης έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βελτιώσουν την κατάσταση στο πλαίσιο αυτή της ταπεινωτικής συμφωνίας.
Αναλυτικότερα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι μη βιώσιμη, καθώς ο ESM δήλωσε ότι δεν θα δώσει τριετές δάνειο χωρίς το ΔΝΤ, ενώ το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα.
«Η Bundestag δεν νομίζω ότι θα εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα», προέβλεψε ο πρώην υπουργός.
«Την αναδιάρθρωση του χρέους την κάνεις για να χρειαστείς λιγότερα δάνεια και μετά ακολουθούν τα μέτρα, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας έγινε το αντίθετο», υποστήριξε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε πως από την στιγμή που εκχωρείς το 3,% για το πλεόνασμα από το 2018, αυτό αναιρεί οποιεσδήποτε επενδύσεις έχουν γίνει τώρα.
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της μείωσης των αμυντικών δαπανών, κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.
Παράλληλα, ανέφερε πως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του προηγούμενου ΤΑΙΠΕΔ επανέρχεται στο προσκήνιο, με τα πρώτα 25 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν στο νέο χρέος, για να διευκρινίσει πως το νέο χρέος θα προκύψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς «πουλάς ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο και παίρνεις τα λεφτά για να ανακεφαλαιοποιήσεις μία τράπεζα».
«Δεν θα έχουμε τον έλεγχο του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων», ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως «στο νέο μνημόνιο δεσμευόμαστε για άμεση μεταφορά όλων των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ», κάτι που χαρακτήρισε πολύ ύποπτο.
«Ο ΣΔΟΕ παραδίδεται σε ένα από τα φέουδα της τρόικας», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης