Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική συμφωνία Ιράν - Δύσης: Περιορίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων

Ιστορική συμφωνία Ιράν - Δύσης: Περιορίζεται το πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων
Χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις 17 ημερών προκειμένου να επιτευχθεί η ιστορικής σημασίας συμφωνία
Συμφωνία να περιοριστεί η ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, επετεύχθη ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση.
Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας συμφωνία, αφού χρειάστηκαν δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να λυθεί το διπλωματικό αδιέξοδο.
Προηγήθηκαν ακόμη και απειλές για νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ωστόσο τα ξημερώματα της Τρίτης επιτεύχθηκε η συμφωνία στη Βιέννη, ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μεγάλων δυνάμεψων (των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας), ο ΥΠΕΞ του Ιράν αλλά και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας βρίσκονταν στο ανάκτορο Κομπούρ που φιλοξένησε τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, επί 17 συνεχείς μέρες.
«Όλη αυτή η σκληρή δουλειά απέδωσε και φθάσαμε σε συμφωνία. Ο θεός ας ευλογεί τον λαό μας», δήλωσε στο Reuters o διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται. Ακόμη ένας ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας.
«Καμία συμφωνία δεν μπορεί να είναι τέλεια», διακήρυξε το Κινεζικό Υπουργείο εξωτερικών προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.
Η συμφωνία έχει αποτυπωθεί σε κείμενο εκατό σελίδων, αλλά θα πρέπει να περάσει τόσο από το αμερικανικό Κογκρέσσο, όπου οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές ετοιμάζονται να την καταψηφίσουν,όσο και από τους επικριτές της στο Ισραήλ και το Ιράν, τονίζουν διεθνείς αναλυτές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης