Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Οι ελληνικές υποχωρήσεις ανοίγουν τον δρόμο για μια συμφωνία εντός 48 ωρών

Les Echos: Οι ελληνικές υποχωρήσεις ανοίγουν τον δρόμο για μια συμφωνία εντός 48 ωρών
Αισιοδοξία για την ελληνική πρόταση – Η συζήτηση εξακολουθεί να μαίνεται για το χρέος
Ύστερα από μια ημέρα πλούσια σε ανατροπές και δισταγμούς, οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ έθεσαν τα θεμέλια το βράδυ της Δευτέρας για έναν πολιτικό συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos», στο οποίο σημειώνεται ότι μέχρι την Πέμπτη είναι πιθανή μια συμφωνία.
Πιεζόμενη από τον χρόνο και με τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών στο τέλος του μήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί έναν συγκεκριμένο αριθμό απαιτήσεων εκ μέρους των πιστωτών της.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεν έχει καταθέσει πλήρως τα όπλα, καθώς αρνήθηκε προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε ορισμένους βασικούς τομείς, παρουσιάζοντας ωστόσο εναλλακτικά μέτρα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 48 ωρών, οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες θα κάνουν τους υπολογισμούς του για να εκτιμήσουν με ακρίβεια την αξία των μέτρων και εν μέρει για να πείσουν το ΔΝΤ, το οποίο διατηρεί την πιο σκληρή στάση και φαίνεται λιγότερο… ευαίσθητος στα εναλλακτικά μέτρα που παρουσιάζονται.
«Περίπου το 90% της διαδρομής έγινε έναντι των πιστωτών και η αύξηση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια στο 23% θα είναι το κλειδί για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία», επισημαίνει στη γαλλική εφημερίδα ένας εκ των συμμετεχόντων στη διαπραγμάτευση.
Πάντως, όπως επισημαίνεται, για τον έλληνα πρωθυπουργό το πρόγραμμα αυτό σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να το… πουλήσει στο κοινοβούλιο του, καθώς είναι αυτός που είχε υποσχεθεί να τερματίσει τα πέντε χρόνια λιτότητας και τώρα πρέπει να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του, να συνεχίσει να την υποστηρίζει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης