Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιμένει ο διεθνής Τύπος - Capital controls στην Ελλάδα αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Επιμένει ο διεθνής Τύπος - Capital controls στην Ελλάδα αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup - Διαψεύδει η κυβέρνηση
Η εφημερίδα «βλέπει» πιθανή σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα ούτε στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου

(upd3) Σενάρια για επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών (capital controls), ακόμη και εντός του σαββατοκύριακου, βλέπει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σε περίπτωση που δεν βρεθεί πολιτική λύση για το θέμα της Ελλάδας.
Τα ακραία σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας επιμένουν, όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Αναλυτικότερα, η γερμανική εφημερίδα «βλέπει» πιθανή σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ως ύστατη λύση αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα ούτε στο προσεχές Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Εάν, προσθέτει, η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να επιβάλει έναν τέτοιο νόμο και να τον περάσει από τη Βουλή, τότε η Ελλάδα θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης.
Ανάλογες πληροφορίες περί πιθανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής μετέδωσε και ο ανταποκριτής του MEGA από το Βερολίνο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια επιβολής capital controls το σαββατοκύριακο, εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup
Διαψεύδει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση τα σενάρια που διακινεί ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις για επιβολή capital controls στην Ελλάδα, ακόμη και εντός του σαββατοκύριακου, εάν δεν υπάρξει λύση στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.
Τα σενάρια περί επιβολής capital controls δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, διαμηνύει ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Τι απαντά το Βερολίνο
«Η κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει» το δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βερολίνου, στον απόηχο του γερμανικού δημοσιεύματος περί σχεδίου επιβολής περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα.
Ας σημειωθεί πως η εφημερίδα υπογράμμιζε πως η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει στη δημιουργία ενός έκτακτου σχεδίου για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls), σε περίπτωση που Αθήνα και δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, το ενδεχόμενο επιβολής capital controls θα εξαρτηθεί τόσο από τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ όσο και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τις εκροές καταθέσεων.
Ειδικότερα, αν στις 17 Ιουνίου η ΕΚΤ δεν αυξήσει τα collaterals θα είναι θετική εξέλιξη.
Αν τα αυξήσει με αρνητική επίδραση στην ρευστότητα από 8 έως 16 δισεκ. θα είναι αρνητική εξέλιξη αλά διαχειρίσιμη καθώς υπάρχει απόθεμα εγγυήσεων.
Αν το haircut είναι μεγαλύτερο μπορεί να υπάρξουν capital controls ακόμη και το επόμενο Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης