Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έλεγχος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα προμήθειας ελικοπτέρων ΝΗ-90

Έλεγχος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα προμήθειας ελικοπτέρων ΝΗ-90
Το αίτημα του υπουργού για γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αφορά στη σύμβαση 034Α/2003
Στο «μικροσκόπιο» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μπαίνει σύμβαση προμήθειας ελικοπτέρων ΝΗ-90, με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, καθώς σύμφωνα με το ΥΕΘΑ διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων / παραλείψεων.
Ειδικότερα το αίτημα του υπουργού για γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αφορά στη σύμβαση 034Α/2003.
Σύμφωνα με το υπουργείο κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου διαπιστώθηκαν εξής:
1. Δεν έχει διενεργηθεί ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία, με συνέπεια την ακυρότητα της σύμβασης.
2. Υφίστανται συμβατικά υλικά και υπηρεσίες οι οποίες δεν υπήχθησαν σε ΦΠΑ, παρότι προβλέπεται ρητώς από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
3. Υφίστανται συμβατικά υλικά αξίας περίπου 40.000.000 ευρώ για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί η προβλεπόμενη από τη σύμβαση διακρατική διασφάλιση ποιότητας.
4. Από τα προβλεπόμενα με βάση τη σύμβαση πρωτόκολλα ποσοτικής και οριστικής παραλαβής, έχουν απαλειφθεί οι σχετικές παράγραφοι που αφορούν στις δοκιμές και στην έναρξη της περιόδου εγγύησης.
5. Για τα 263.009.228 ευρώ (40% η προκαταβολή της σύμβασης) τα οποία εισπράχθηκαν από την εταιρεία NH INDUSTRIES το 2003, δεν έχουν προσκομιστεί στο ελληνικό κράτος φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ)
Έτσι ο υπουργός καλεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να γνωμοδοτήσει με σαφήνεια για τη συνέχιση παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων αλλά και για τη νομιμότητα και εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και τις απορρέουσες από αυτήν συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης