Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Απέτυχαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών

Le Monde: Απέτυχαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών
Στις Βρυξέλλες, λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα έχει υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου
Στην αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αναφέρεται σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Όπως σημειώνεται, οι συναντήσεις μιας «τελευταίας ευκαιρίας» μεταξύ των δύο πλευρών, στις Βρυξέλλες, δεν κατέληξαν σε μια ευκταία συμφωνία, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αποφύγει τη στάση πληρωμών και τις εν δυνάμει επικίνδυνες συνέπειές της.
Την Κυριακή το απόγευμα, επισημαίνεται, οι έλληνες διαπραγματευτές αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, με την κάθε πλευρά να παραμένει προσκολλημένη στις θέσεις της.
Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταρρεύσει, όπως διαβεβαιώνουν πολλές πηγές από την πλευρά των πιστωτών και επισημαίνουν ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».
Στις Βρυξέλλες, σημειώνεται, κυριαρχεί η απαισιοδοξία.
Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι στις Βρυξέλλες που εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogoup της 18ης Ιουνίου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει πηγή κοντά στους πιστωτές της Ελλάδας, το Eurogroup «δεν είναι το μέρος για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες, αυτές θα πρέπει να έχουν συζητηθεί νωρίτερα».
Ορισμένοι είναι πεπεισμένοι ότι ο Τσίπρας ελπίζει να φθάσει σε μια συμφωνία στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, στις 25-26 Ιουνίου, όμως ήδη γνωρίζουν ότι πιθανώς θα είναι πολύ αργά ώστε να απελευθερωθούν τα κεφάλαια που Ελλάδα χρειάζεται πριν από τις 30 Ιουνίου, καθώς θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τα εθνικά κοινοβούλια, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, σημειώνεται στο άρθρο της Le Monde.
O διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναμένεται να μιλήσει σήμερα, Δευτέρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου εκτιμάται ότι θα περάσει το μήνυμα ότι τον Ιούνιο του 2014, η Ελλάδα ήταν σε λίγο καλύτερη θέση από οικονομικής απόψεως απ' ό,τι τώρα, ενώ την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, ίσως εξεταστεί η κατάσταση στη ΕΚΤ και, αν δεν έχει διαφανεί κάποια συμφωνία μέχρι το Eurogroup, να δοθεί ένα αρνητικό σήμα στις αγορές, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές και πιθανώς να καταγραφεί ένας πανικός, με τους έλληνες αποταμιευτές να τρέχουν στις τράπεζες για να αποσύρουν τα χρήματά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης