Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard and Poor’s: Υποβάθμισε σε CCC την αξιολόγηση των 4 ελληνικών τραπεζών - Kίνδυνος χρεοκοπίας σε ορίζοντα 12 μηνών

Standard and Poor’s: Υποβάθμισε σε CCC την αξιολόγηση των 4 ελληνικών τραπεζών - Kίνδυνος χρεοκοπίας σε ορίζοντα 12 μηνών
Σήμα κινδύνου για τη συνεχή επιδείνωση των επιπέδων ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών εκπέμπει ο οίκος αξιολόγησης - Νέα υποβάθμιση αν επιβληθούν capital controls

Στην υποβάθμιση, κατά μια βαθμίδα, σε CCC, από CCC+ προηγουμένως, της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.
Aρνητικό το outlook για Alpha Bank, Εurobank, Eθνική και Τράπεζα Πειραιώς. 
Την ίδια στιγμή, ο οίκος επιβεβαιώνει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών στο C. Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή του ο οίκος, η απόφασή του να υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης - κατά μια βαθμίδα σε CCC από CCC+ προηγουμένως - της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις 10 Ιουνίου, λόγω του αυξημένου κινδύνου πως η ελληνική κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Όπως προειδοποιεί η S&P, τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να εμφανίζουν ενδείξεις σοβαρής επιδείνωσης στη σκιά της όξυνσης του φαινομένου των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και υπό το βάρος της αυξημένης εξάρτησης των τραπεζών από τον μηχανισμό ELA.
Όπως διευκρινίζει ο οίκος, εκτός από την υποβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, αποφάσισε να αποσύρει τις αξιολογήσεις τους από το καθεστώς CreditWatch negative, στο οποίο είχαν τεθεί από τις 30 Ιανουαρίου 2015.
Το αρνητικό outlook των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πιθανότατα νέας υποβάθμισής τους, εάν επιβληθούν capital controls στις ελληνικές τράπεζες.
Όπως προειδοποιεί ο οίκος, η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών καταδεικνύει επίσης τον κίνδυνο χρεοκοπίας τους σε ορίζοντα 12 μηνών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Η S&P κρούει ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση του κινδύνου επιβολής capital controls στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως οι πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας ολοένα και αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο οίκος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το 20% των καταθέσεών τους (περί τα 35 δισ. ευρώ) στο διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Απριλίου 2015.
Όπως προσθέτουν οι αναλυτές της S&P, οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και τον Μάιο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι εντάθηκαν στις αρχές Ιουνίου.
H αβεβαιότητα για την πραγματική κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά και για την πολιτική κατάσταση της χώρας, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης