Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικά κυρίαρχος ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει η ώρα της αλήθειας και για τη ΝΔ

Πολιτικά κυρίαρχος ο ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει η ώρα της αλήθειας και για τη ΝΔ
Επιτακτικό το lifting των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ) αποδεικνύει αφενός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζει» πολιτικά μόνος χωρίς να έχει απέναντι του μια ουσιαστική αντιπολίτευση και αφετέρου καθιστά σαφή και επιτακτική την ανάγκη της πολιτικής ανανέωσης των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων.
Βάσει της μέτρησης αυτής, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 18 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ και είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό.
Κυριαρχία, η οποία προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι έχουμε μια οικονομία στο χείλος του γκρεμού, μια κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση και σε διαρκή ανασφάλεια, μια διαπραγμάτευση, η οποία έχει «κολλήσει» ενισχύοντας τον φόβο ενός Grexit και μια κυβέρνηση, η οποία κάθε άλλο παρά μηνύματα σταθερότητας και ξεκάθαρης στρατηγικής εκπέμπει.
Διότι αν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πολιτικών του αντιπάλων αγγίζει τις 20 μονάδες εν μέσω αυτής της εικόνας, τότε το ερώτημα είναι που θα φτάσουν τα ποσοστά του εφόσον υπάρξει μια συμφωνία που θα δίνει προοπτική και ελπίδα για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Η κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να επηρεάζει τις εξελίξεις και στις υπόλοιπες παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55,5% των πολιτών υποστηρίζει ότι η καλύτερη εξέλιξη για την Κεντροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα κόμμα που θα πάρει τη θέση της ΝΔ, την ώρα που μόλις το 20,5% θεωρεί ότι η Κεντροδεξιά πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από τη ΝΔ.
Την ίδια στιγμή, το 39% θεωρεί ως καλύτερη εξέλιξη για την Κεντροαριστερά να ενωθούν οι διάφορες δυνάμεις του χώρου σε ένα κόμμα, αν και υπάρχει ένα 30% που λέει ότι το καλύτερο θα ήταν να διαλυθούν και ένα μέρος τους είτε να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ.
Και αν στον χώρο της Κεντροαριστεράς, η αλλαγή των πολιτικών ηγεσιών σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ευνοεί τα σενάρια για το σχηματισμό μιας μεγάλης Κεντροαριστερής πολιτικής δύναμης, στον χώρο της Κεντροδεξιάς τα πράγματα παραμένουν θολά.
Μια και η σημερινή ηγεσία φαίνεται να ποντάρει και να «παίζει» με τον χρόνο, αποφεύγοντας αποφάσεις για ριζική ανανέωση σε πολιτικό λόγο, σε πολιτική έκφραση και σε πολιτικό προσωπικό.
Πράγματι η ΝΔ βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά της.
Μια ψύχραιμη ματιά όμως στην εκλογική ήττα της τον περασμένο Ιανουάριο, φανερώνει ότι η ΝΔ άντεξε (σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012 έχασε περίπου 100.000 ψηφοφόρους) και δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ.
Αποτέλεσμα αναμενόμενο, αν υπολογίσει κανείς τα μέτρα που έλαβε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της.
Το πρόβλημα στη ΝΔ δεν είναι – μόνο – τα ποσοστά, όσο είναι κυρίως η στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία της.
Η ΝΔ πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις για την ανανέωση της, διότι πολύ απλά – ως είναι σήμερα – δεν πείθει κανέναν.
Εφόσον το πράξει, θα έχει καλύτερη εκκίνηση για να σταθεί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σε σχέση με τις κεντροαριστερές δυνάμεις.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης