Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι – Στο Μαξίμου τρέμουν το «στέγνωμα» και το χρόνο – Οι ευρωπαίοι θα το πάνε έως εσχάτου

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι – Στο Μαξίμου τρέμουν το «στέγνωμα» και το χρόνο – Οι ευρωπαίοι θα το πάνε έως εσχάτου
Η κατάσταση είναι οριακή - Πουθενά δε διαφαίνεται «δρόμος» συναίνεσης - Ένα βήμα εμπρός, δύο πίσω - Πολλαπλά τα αδιέξοδα, περισσότερα τα ψέματα  

Παιχνίδια με το διάβολο και κυνηγητό πάνω σε… ναρκοπέδιο φαίνεται πως κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δείχνοντας και επιβεβαιώνοντας ότι έχει επικίνδυνη άγνοια κινδύνου, απαγορευτική και απαράδεκτη για το ρόλο που κλήθηκε από την ιστορία να διαδραματίσει.
Παρ’ ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πολλά ηγετικά στελέχη (δείχνουν να) έχουν καταλάβει – συνειδητοποιήσει (πλέον) τη σοβαρότητα της κατάστασης, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαιρεμένο, ενώ η Ευρώπη δείχνει να χάνει την υπομονή της.
Τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να φοβούνται το «ατύχημα», εξού και η… πρεμούρα για διαρκώς διορθωμένα προγράμματα και... συμβόλαια (μνημόνια είναι) τήρησης, όμως αυτό που πιέζει ακόμη περισσότερο, είναι ο χρόνος που τελειώνει.
Η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι, η χώρα πορεύεται προς τη χρεοκοπία, οι ξένοι επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι ο χρόνος (πρωτίστως για την Ελλάδα) τελειώνει.
Η αγορά έχει στεγνώσει, ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις «σκάνε» λόγω έλλειψης ρευστότητας από το σύστημα και λόγω αδυναμίας χρησιμοποίησης ζωτικών, χρηματοπιστωτικών εργαλείων.
Παράλληλα, το μαρτύριο με την αρνητική διαφήμιση της χώρας και την κάκιστη ειδησεογραφία φέρνει τρομερή εκροή καταθέσεων, σε βαθμό που να πλησιάζει η ώρα για capital controls!
Η Ευρώπη, ως φαίνεται, θα πάει έως... εσχάτου την Ελλάδα, κινούμενη απόλυτα θεσμικά, μη κάνοντας πίσω σε τίποτα εξ όσων δεν συμβαδίζουν με τους τεχνοκρατικούς όρους του παιχνιδιού.
Το στέγνωμα ρευστότητας, δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά, την αποδυναμώνει, απονευρώνοντας πλεονέκτημα και κάθε θεμιτό ή αθέμιτο επιχείρημα!
Κάποιος που ξεμένει από ρευστότητα σε ημέρες, ή εβδομάδες, πόσο μπορεί να διαπραγματευτεί; Σε ποια βάση; Με ποιό αντίκρισμα;
Σύσσωμοι ξένοι ηγέτες, αξιωματούχοι, στελέχη κορυφαίων οίκων, επισημαίνουν την οριακή κατάσταση της χώρας, που έχει ακόμη ρευστότητα για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Και όλα αυτά, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με δύο – τρία εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα, εν μέσω σεναρίων για το νόμισμα, εν μέσω δηλώσεων για ρήξη, για «πόλεμο» κ.ο.κ.
Η κατάσταση λοιπόν δείχνει και είναι ευθέως αδιέξοδη.
Εχθρός της κυβέρνησης, είναι πρωτίστως ο… εαυτός της! Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η κυβέρνηση αποτελείται από ένα ετερόκλητο… μωσαϊκό τάσεων, γνωμών, απόψεων, ιδεολογιών, ιδεοληψιών, εμμονών, απαιτήσεων, ονειρώξεων, επιθυμιών κ.λπ.
Αρκετοί πλέον έχουν αμφιβολίες για το αν θέλει – πραγματικά - η κυβέρνηση ως σύνολο, να υπάρξει συμφωνία.
Κάνοντας ένα βήμα μπροστά και δύο ή τρία πίσω, η κυβέρνηση έχει χάσει εξ ολοκλήρου όλους τους συμμάχους στην Ευρώπη και τον κόσμο! Παράλληλα, όποιος υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα περάσουν με ευκολία, είναι τουλάχιστον αιθεροβάμων. Και μάλιστα αδικαιολόγητα.
Και αν θέλουμε να το πάμε και πιο πέρα, ακόμη και αν ψηφιστούν τα μέτρα, ακόμη και αν υπογραφεί ένα μνημόνιο παράτασης 4μηνο ή 9μηνο, θα είναι «νεκρό» και θα ακυρωθεί εκ των πραγμάτων. Δηλαδή θα αναβάλει την κατάρρευση.
Η κυβέρνηση έχει ιδεολογικοπολιτικές «δεσμεύσεις» κατά των πολιτικών και των δεσμεύσεων που οποιοδήποτε νέο μνημόνιο θα περιέχει!
Και να ψηφιστούν τα μέτρα και να πάρει τις πρώτες ανάσες ρευστότητας η χώρα, οι ξένοι θα βάλουν ρήτρες τήρησης και εφαρμογής του προγράμματος.
Ποιος, με ποια στελέχη, με ποια ιδεολογική «κάλυψη» θα μπορέσει να εφαρμόσει πολιτικές εξαιρετικά δύσκολες, δύσβατες, αφιλόξενες και κυρίως αντιδημοφιλείς;
Εξαιρετικά δύσκολη λοιπόν η κατάσταση, άρα το αδιέξοδο ίσως επιλέξουν κάποιοι να το λύσουν με εκλογές, ασχέτως με τις διαψεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης