Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η επικαιροποιημένη πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ - Συντελεστές 6,5%, 12% και 23%

Η επικαιροποιημένη πρόταση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ - Συντελεστές 6,5%, 12% και 23%
Ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%
Σε αναθεώρηση των συντελεστών του ΦΠΑ προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη νέα πρόταση που υπέβαλε στους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Αυτή προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο 12%, από 11% και του υπερμειωμένου στο 6,5% από 6% που προέβλεπε η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης.
Αυτό το μέτρο άλλωστε είναι και το βασικό όχημα για την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,6% του ΑΕΠ, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη στο 0,75% όπως είναι η νέα.
Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει συντελεστές:
- 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
- 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Με βάση τη νέα βελτιωμένη, όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, πρόταση, οι αλλαγές στον ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.
Ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι παρ' ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ.
Πιθανότερο θεωρείται ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά συνεχίζει να προβλέπεται.
Αναφορικά με τις νέες προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αναμένονται έως αύριο Τετάρτη γραπτές προτάσεις από την πλευρά των δανειστών, ενώ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις παράλληλες συζητήσεις που εξελίσσονται στο θέμα του χρέους.
Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «θέλουμε τουλάχιστον δέσμευση για το χρόνο και τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος».
Όσον αφορά σε ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος - που λήγει στις 30 Ιουνίου - οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παράταση είχε προταθεί προ 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και είχε απορριφθεί.

M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης