Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dixon (Reuters): Καθοριστικές οι στιγμές για τον Τσίπρα, πρέπει να διαλέξει μεταξύ διάσωσης και χρεοκοπίας

Dixon (Reuters): Καθοριστικές οι στιγμές για τον Τσίπρα, πρέπει να διαλέξει μεταξύ διάσωσης και χρεοκοπίας
Για μήνες, ο Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο βάρκες, πλέον πλησιάζει η στιγμή της απόφασης, σημειώνει ο βρετανός αρθρογράφος
Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ της διάσωσης της χώρας του και της επιμονής του στην ιδεολογία της χρεοκοπίας, τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Dixon, αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι τολμηρός και έξυπνος, μπορεί να διασφαλίσει μερικές ακόμη υπαναχωρήσεις από τους πιστωτές και μια αρκετά καλή συμφωνία για την Ελλάδα, διαφορετικά θα σύρει τη χώρα του στην άβυσσο.
Για μήνες, ο Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο βάρκες: ήθελε να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας που θα κρατούσε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ ενώ παράλληλα θα αύξανε τις δημόσιες δαπάνες και θα χαλάρωνε τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν πιο ανταγωνιστική την Ελλάδα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνεται, συνέχισε αυτό το διπλό παιχνίδι με την ομιλία του στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή, απορρίπτοντας τις προτάσεις των θεσμών, τις οποίες αποκάλεσε «παράλογες», ενώ παράλληλα υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συμβιβαστεί και ότι ήταν πιο κοντά από άλλοτε στο να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της.
Την ίδια ημέρα, η Αθήνα απέτυχε να πληρώσει την προγραμματισμένη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που δεν συνιστά στάση πληρωμών, καθώς η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, που ωστόσο χρησιμοποιείται σπάνια, να ομαδοποιήσει όλες τις δόσεις ενός μήνα σε μία, την οποία θα καταβάλει στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα.
Η νέα προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την πληρωμή του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ σημαίνει, κατά τον Hugo Dixon, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να ισορροπεί πλέον σε δύο βάρκες για πολύ ακόμη.
Θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει αν θα συμφωνήσει με τους όρους των πιστωτών, ίσως να μπορέσει να βελτιώσει λίγο την «παράλογη» πρόταση τους που είναι πάνω στο τραπέζι, όχι όμως πολύ.
Ποιες, όμως, είναι οι επιπτώσεις των δύο επιλογών.
Όπως σημειώνει ο Hugo Dixon, αν ο Τσίπρας επιτύχει μια συμφωνία, μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση του κόμματός του, όμως θα μπορούσε να κηρύξει νέες εκλογές, να διώξει τους «αντάρτες» και πιθανόν να κερδίσει μια νέα εντολή με αυξημένη πλειοψηφία.
Αν και η Ελλάδα θα επωφελούνταν και ο ίδιος ο Τσίπρας θα παρέμενε στην εξουσία, θα μπορούσε να αποφύγει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα απομακρυνόταν από το ιδεολογικό του σπίτι.
Από την άλλη πλευρά, η μη επίτευξη μιας συμφωνίας θα είχε ως αποτέλεσμα τη χρεοκοπία, ακολουθούμενη από capital controls και ίσως έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Ο Τσίπρας τότε θα μπορούσε να δει τη δημοτικότητά του να βουλιάζει και να αποχωρεί από την εξουσία.
Είναι πιθανόν ο ίδιος ο Τσίπρας να μην γνωρίζει σε ποια από τις δύο… βάρκες πρέπει να πηδήξει, καθώς και οι δύο επιλογές πρέπει να φαίνονται φρικτές, κάτι για το οποίο πιθανώς ακόμη αναζητά μια καλύτερα συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης