Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Από τη Ζάμπια στην Ελλάδα, η απόσταση είναι μόνο ένα βήμα...

Les Echos: Από τη Ζάμπια στην Ελλάδα, η απόσταση είναι μόνο ένα βήμα...
Αν και φαίνεται να κερδίζει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις μη καταβάλλοντας τη δόση στο ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 30 Ιουνίου λήγει και το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης
Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή της δόσης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» με άρθρο της το οποίο τιτλοφορεί «Από τη Ζάμπια στην Ελλάδα, ένα βήμα απόσταση».
Όπως σημειώνεται, ορισμένοι το γνωρίζουν αυτό σαν «ρήτρα Ζάμπια», την αφρικανική χώρα που κατέφυγε στο ίδιο αίτημα πριν από τριάντα χρόνια και σύντομα μπορεί να πάρει το όνομα της Ελλάδας.
Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Πρόκειται για μια ευκαιρία που δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ομαδοποιεί τα χρέη του σε μία δόση για την τελευταία ημέρα του μήνα, αν και σπάνια χρησιμοποιείται όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του Ταμείου.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, παγιδευμένη ανάμεσα στις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών της, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ζήτησε από το ΔΝΤ να αναβάλει όλες τις δόσεις αυτού του μήνα, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καταβάλλοντάς τις όλες μαζί σε μία την 30ή Ιουνίου.
Σύμφωνα με την CM-CIC Securities, το αίτημα αυτό της Ελλάδας υπογραμμίζει τρία πράγματα.
Τα σημεία εμπλοκής για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές επιμένουν, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επίσης, είναι θολή ακόμη η ορατότητα για μια σειρά από πληρωμές που πρέπει να κάνει η Αθήνα τον Αύγουστο, που φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ, ήτοι 6,7 δισ. προς την ΕΚΤ και 2,3 δισ. προς το ΔΝΤ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους διεθνείς πιστωτές της χώρας ώστε να αναθεωρήσουν τις απαιτήσεις τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως σημειώνεται, δεν δίστασε να υπενθυμίσει την Πέμπτη ότι η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση είναι στο τραπέζι (σ.σ. από την ελληνική πλευρά).
Ζητώντας την εφαρμογή της «ρήτρας Ζάμπια» in extremis η Αθήνα αποφεύγει τη στάση πληρωμών, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί την 30ή Ιουνίου αν δεν καταβάλλει τότε τα χρήματα.
Τέλος, σημειώνεται ότι αν η Αθήνα κερδίσει κάποιον χρόνο στις διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 30 Ιουνίου λήγει και το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που υιοθετήθηκε το 2012 και το οποίο παρατάθηκε τον Φεβρουάριο για τέσσερις μήνες.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης