Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών – Στα ύψη οι τιμές

Financial Times: Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών – Στα ύψη οι τιμές
Η μέση τιμή για τα εξασφαλισμένα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής έχει αυξηθεί από το 29% της ονομαστικής αξίας του περασμένου έτους σε 49%
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την αγορά χαρτοφυλακίων δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial Times.
Μάλιστα, η αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επενδυτών για την αγορά μη βασικών δανείων που πωλούνται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών στις περισσότερες περιοχές, ενώ παρατηρείται αύξηση 40% στην αξία των συμφωνιών.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, υπάρχουν ήδη 70 δισ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια να αγοράσουν ανεπιθύμητα δάνεια από τις τράπεζες στην Ευρώπη, ενώ οι περισσότεροι επενδυτές αυξάνουν τα δικά τους επίπεδα χρέους ώστε να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση των αγορών των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα σε μια έκθεση της PwC, δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης συνεχίζουν τις προσπάθειες να μειωθεί το ενεργητικό, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημίες που έχουν γίνει στους ισολογισμούς τους από την οικονομική κρίση και την προσαρμογή των στρατηγικών τους ώστε να συγχρονιστούν με τους νέους κανονισμούς.
Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πούλησαν χαρτοφυλάκια δανείων με ονομαστική αξία 91 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 40%.
Η PwC εκτιμά ότι η αγορά δανείων θα μπορούσε να κορυφωθεί φέτος στα περίπου 100 δισ. ευρώ.
"Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των πολυάριθμων επενδυτών που αναζητούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και, ως εκ τούτου, έχουμε παρατηρήσει αύξηση των τιμών στην αγορά, γεγονός που καθιστά πολύ πιο ελκυστικό για τις τράπεζες να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους", δήλωσε ο Richard Thompson της PwC.
Για παράδειγμα, η μέση τιμή για τα εξασφαλισμένα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής έχει αυξηθεί από το 29% της ονομαστικής αξίας του περασμένου έτους σε 49%.
Οι τιμές αυξήθηκαν, επίσης, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και εταιρικούς πελάτες.
Η τιμή των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε, επίσης, σε όλους τους τομείς, σύμφωνα με την PwC, η οποία δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν περίπου 1,9 τρισ. ευρώ ανεπιθύμητων δανείων στα βιβλία τους.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να δημιουργούν εσωτερικές «κακές τράπεζες» για τα ανεπιθύμητα στοιχεία του ενεργητικού που έχουν ως στόχο να πωλήσουν ή να καταργήσουν σταδιακά, δεδομένου ότι επιδιώκουν να συρρικνωθούν οι ισολογισμοί τους και να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της πίεσης από τις ρυθμιστικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης