Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταϊλάνδη: Περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου ζητά ο Υπουργός Οικονομικών

Ταϊλάνδη: Περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου ζητά ο Υπουργός Οικονομικών
Ενεργητικό ρόλο οφείλει να διαδραματίσει η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Sommai Phasee
Ο υπουργός Οικονομικών της Ταΐλάνδης, Sommai Phasee, άσκησε πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας, ώστε να προχωρήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων, καθώς εκτιμά ότι μια πολοτική ποσοτικής χαλάρωσης θα είχε ως αποτέλεσμα πιο συμφέρουσα συναλλαγματική ισοτιμία για το εθνικό νόμισμα και ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Σε δήλωση του κατά την διάρκεια συνέντευξης στην Μαλαισία, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των νοτιοανατολικών χωρών της Ασίας, φαίνεται να ελπίζει σε ένα πιο ενεργητικό ρόλο της τράπεζας της Ταΐλάνδης.
«Εφόσον η τράπεζα ξεκίνησε μειώσεις στα επιτόκια, αυτό σημαίνει ότι σκοπεύει να ενισχύσει και να αναδιαρθρώσει την οικονομία, οπότε δεν θα έπρεπε να σταματήσει εδώ... Πρέπει να γίνουν περαιτέρω μειώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η τράπεζα της Ταΐλάνδης μείωσε την περασμένη το βδομάδα το βασικό επιτόκιο στο 1,75%, με καθυστέρηση, ωστόσο, συγκριτικά με άλλες κεντρικές τράπεζες όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας, που έχουν προβεί σε συνεχόμενες μειώσεις τους τελευταίους μήνες.
Ο Sommai δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας παραείναι συντηρητική, ενώ η μείωση των επιτοκίων της προηγούμενης βδομάδας δεν έφερε αποτελέσματα, τονίζοντας την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων.
Τα σχόλια του αποτελούν μία κλήση προς την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές και να τονωθεί η ζήτηση.
Η ισοτιμία του ταΐλανδέζικου νομίσματος ανέβηκε κατά 0,5% απέναντι στο δολάριο σε ετήσια βάση, την στιγμή που οι ισοτιμία των νομισμάτων πολλών ασιατικών χωρών απέναντι στο δολάριο έχει καθοδική πορεία.
Η δύναμη του τοπικού νομίσματος δυσκολεύει τον ανταγωνισμό και τους τοπικούς εξαγωγείς.
Η εθνική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 0,7% το περασμένο έτος, καθώς οι εξαγωγές «λίμνασαν» και η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της πολιτικής αστάθειας.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι χαμηλότερα επιτόκια είναι αναγκαία για την μείωση του πληθωρισμού και των δανείων σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι συνεχιζόμενες υποτιμήσεις στον ευρύτερο ασιατικό χώρο δεν θα λύσουν το πρόβλημα της χαμηλής παγκόσμια ζήτησης, γι αυτό οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης