Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Εντείνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ για επίτευξη συμφωνίας - Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη

FT: Εντείνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ για επίτευξη συμφωνίας - Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη
Να αποκλειστεί το ενδεχόμενο Grexit και να αναζητηθούν τρόποι τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα
Εντείνει τις πιέσεις η Ουάσιγκτον προς τους ευρωπαίους ηγέτες για επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας με την Ελλάδα, καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες ότι ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία, σημειώνουν οι Financial Times.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι επακόλουθο της σκληρής στάσης που έχουν υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα η Γερμανία, αναφέρουν αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις στη σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της οποίας ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama θα συναντηθεί με τη γερμανίδα ομόλογό του, Angela Merkel.
Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παρέμβει ενεργά στην τρέχουσα κρίση στην Ευρωζώνη, που έχει ως επίκεντρο την Ελλάδα, εξαιτίας των ανησυχιών ότι μια αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία παραμένει «ασθενική και ακανόνιστη», όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που επικαλούνται οι FT.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Jack Lew, αναμένεται στη σύνοδο του G20 να επισημάνει τη θεμελιώδη ανάγκη για ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης.
Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη των ΗΠΑ στη βρετανική εφημερίδα, ασκούν πιέσεις σε αξιωματούχους της Ευρωζώνης προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο Grexit και να αναζητήσουν τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
«Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε… συμβουλεύουμε όλες τις πλευρές ότι χρειάζεται να γίνουν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές», δήλωσε στους FT ανώτατος αμερικανός αξιωματούχους.
«Υπάρχουν όρια στη λιτότητα που μπορεί να αντέξει μια κοινωνία», αναφέρει η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι στις ΗΠΑ επικρατούν έντονες ανησυχίες ότι η διάσπαση της Ευρωζώνης ενέχει σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης.
Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι η ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει στα οφέλη που έχει αποκομίσει από τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης