Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ο Α. Τσοχατζόπουλος στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα εκβιαστών

Ο Α. Τσοχατζόπουλος στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα εκβιαστών
Στη δικογραφία, εκτός από τους 16 κατηγορούμενους, και πολλά άλλα ηχηρά ονόματα
(upd) Τρανταχτά ονόματα αλλά και υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, από τον  Άκη Τσοχατζόπουλο, έναν γνωστό δικηγόρο της  Αθήνας, έναν από τους ληστές του Διστόμου έως και βόμβες για τις οποίες είχαν αναλάβει την ευθύνη οι Πυρήνες της Φωτιάς-Αναρχική Ομοσπονδία-FAI  στο πλαίσιο του σχεδίου "Φοίνικας", περιλαμβάνει η δικογραφία του κυκλώματος εκβιαστών.
Μάλιστα, το κύκλωμα στο οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία για την υπόθεση που ξεπερνά τις 120 σελίδες, εμπλέκονται συνολικά 37 άτομα, χαρακτηρίζεται από την ΕΛ.ΑΣ ως η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που έδρασε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Στην οργάνωση αποδίδονται πληθώρα κακουργηματικών πράξεων, όπως εκρήξεις και εκβιασμοί.
Ειδικότερα στη λίστα με τους κατηγορούμενους για το κύκλωμα εκβιαστών και μπράβων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ο  Άκης Τσοχατζόπουλος, μεγαλομπράβοι της νύχτας, ένας μεγαλοδικηγόρος, ένα πρώην μεγαλοστέλεχος που προφυλακίστηκε για μίζες, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μία νεαρή δικηγόρος και ο απότακτος αστυνομικός που συνελήφθη ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού.
Από το σύνολο των 37 ατόμων, συνελήφθησαν 17.
Σε ό,τι αφορά τον 'Ακη Τσοχατζόπουλο, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στις 16/04, 15/05 και 16/07/2014, στο σπίτι του συγκατηγορούμενου του πρώην υπουργού για την υπόθεση των εξοπλιστικών, Γιάννη Σμπώκου, και στην επιχείρηση της αδερφής του με σκοπό την εκβίαση.
Την εντολή για επιθέσεις αυτές φέρεται ότι έδωσε ένας εκ των τριών έγκλειστων αρχηγών της εγκληματικής οργάνωσης.
Ηγετικά στελέχη του κυκλώματος αυτού που ανέθεταν στους υπολοίπους τις «δουλειές» του κυκλώματος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, φέρονται ότι ήταν οι κρατούμενοι των φυλακών Παναγιώτης Βλαστός , Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος.
Όπως αναφέρεται, έδιναν τις εντολές διά ζώσης σε επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια που δικάζονταν, ενώ θωράκιζαν τις επικοινωνίες τους με προφορικές και γραπτές εντολές σε κρατούμενους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους.
Εξίσου σημαντικό ρόλο φέρεται ότι είχε ο καταζητούμενος Σπύρος Δραβίλας για την ένοπλη ληστεία τον περασμένο Αύγουστο στο Δίστομο και ως συνεργάτης του Νίκου Μαζιώτη.
Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, μπορούσαν να κυκλοφορούν σε όλες τις πτέρυγες και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια, ενώ δεχόταν επισκεπτήριο ακόμα και μέσα στο κελί.
Ταμίες ήταν άτομα της εμπιστοσύνης τους που διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ο Π. Βλαστός ερχόταν σε επαφή με αρκετούς VIP κρατούμενους.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, ο  Βίκτωρας Ρέστης, ο Μάκης Ψωμιάδης, ο  Αχιλλέας Φλώρος.
Πάντως, τα άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.
Οι αρχηγοί καθοδηγούσαν συνεχώς μέσα από τη φυλακή μέσω τηλεφωνημάτων, γραπτών μηνυμάτων και σημειωμάτων, ενώ οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν μόνο μέρος της δουλειάς.
Όπως επισημαίνεται, χρησιμοποιούσαν ανώνυμα κινητά τηλέφωνα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταχωρημένα σε εταιρείες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών, ενώ δεν ανέφεραν ποτά τα ονόματά τους στις επικοινωνίες.
Οι τηλεφωνικοί αριθμοί άλλαζαν όταν τελείωνε κάθε δουλειά.
Όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται να δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς, ενώ έχει καταγραφεί και απόπειρα δωροδοκίας δικαστικών.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος,  Παναγιώτης Στάθης, την υπόθεση χειρίστηκε η Ασφάλεια, ενώ συνέδραμε  η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Πάντως, θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι χρήματα που προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, χρησιμοποιήθηκαν σε εγκληματικές ενέργειες, αφού ξεπλύθηκαν.
Ακόμη, εξετάζεται η εκδοχή ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός της ΕΚΑΜ να τοποθέτησε τη βόμβα στο αυτοκίνητο της τότε διευθύντριας Φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη, στις 07.06.2013 στη Δάφνη.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Σε ανακριτή διαφθοράς διαβιβάζεται η δικογραφία του κυκλώματος «μπράβων» που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, ελέω και της εμπλοκής κρατικών υπαλλήλων.
Στη δικογραφία, εκτός από τους 16 κατηγορούμενους, περιλαμβάνονται και άλλα ηχηρά ονόματα, των οποίων η συμμετοχή στο κύκλωμα ερευνάται.
Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μεγαλομπράβοι της νύχτας, ένας μεγαλοδικηγόρος, ένα πρώην μεγαλοστέλεχος που προφυλακίστηκε για μίζες, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μία νεαρή δικηγόρος και ο απότακτος αστυνομικός που συνελήφθη ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού.
Πάντως, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων.
Συγκεκριμένα, για: διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και από κοινού, έκρηξη κατά συρροή και από κοινού, παραβάσεις σε σχέση με εκρηκτικές ύλες κατ εξακολούθηση, εκβίαση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος που αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

(Πρώτη ενημέρωση 19:52, 17 Ιανουαρίου 2015)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης