Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

New York Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδαχθεί από το παράδειγμα της Αργεντινής

New York Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδαχθεί από το παράδειγμα της Αργεντινής
"Οι εκλογές  αφορούν τον τρόπο διαχείρισης της επικείμενης ανάκαμψης"
Να λάβει μαθήματα από την Αργεντινή καλεί την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Ειδικότερα, σε άρθρο, υπό τον τίτλο «Μαθήματα από την Αργεντινή για την Ελλάδα», η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «οι Έλληνες επιστρέφουν τώρα στις κάλπες την 25η Ιανουαρίου για να αντιμετωπίσουν επιλογές παρόμοιες με εκείνες του 2012».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν τις εξής επιλογές:
- Η Ελλάδα να συνεχίσει την ασκούσα οικονομική πολιτική και την εφαρμογή των σκληρών μέτρων
- Η Ελλάδα να ακολουθήσει τις… ανάμικτες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, «η εναλλακτική είναι οτιδήποτε άλλο, δηλαδή… μια κακοφωνία ανάμικτων πολιτικών προτάσεων που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλόγως του ποιον ρωτάει κανείς, αυτό σημαίνει από μια μονομερή απόφαση στάσης πληρωμών ως την ακύρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνέβαλαν να αποκατασταθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική βιωσιμότητα».
Ωστόσο, βάσει των New York Times, οι εκλογές δεν αφορούν τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά αντιθέτως τον τρόπο διαχείρισης της επικείμενης ανάκαμψης!
Και συνεχίζει: Το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη της χώρας ήταν υψηλότερη από εκείνη σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Δεν πρόκειται απλώς για κάτι παροδικό», συνεχίζουν, καθώς «η ανεργία μειώνεται και βρίσκεται πλέον περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από το χειρότερο κομμάτι της κρίσης, πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά υποδεικνύουν πως οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν, αργά αλλά σίγουρα αποτελέσματα.
Αλλά με τις εκλογές να απέχουν μόλις μία εβδομάδα, ο πολιτικός κίνδυνος ξανάρχεται στη μόδα. Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι εκλογές γίνονταν βεβαιότητα, στις αγορές άρχισε να επικρατεί αναταραχή.
Από την άποψη των επενδυτών, ο βασικός κίνδυνος είναι ότι οι Έλληνες θα επιλέξουν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προαναγγέλλει μια σύγκρουση με τους πιστωτές της χώρας και ένα επισφαλές μακροοικονομικό σχέδιο βασισμένο στις εθνικοποιήσεις, τον εξαναγκαστικό πληθωρισμό των μισθών και κοινωνικές παροχές που η οικονομία δεν αντέχει»
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από το 2012, όταν και δήλωσε πως «ευχόταν η Ελλάδα να γίνει Αργεντινή».
Όμως, για την εφημερίδα αναγείρονται ορισμένες ανόμοιες συγκρίσεις.
«Το πρώτο είναι πως η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ για μορατόριουμ στο χρέος είναι κενή, αφού τα χρέη δεν φεύγουν διότι κάποιος αρνείται να τα πληρώσει», υπενθυμίζοντας τις δικαστικές περιπέτειες της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη αλλά και την υπόσχεση των εταίρων της Ευρωζώνης πως θα εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο εάν η Αθήνα τηρήσει τους όρους του μνημονίου.
Το δεύτερο μάθημα, εξηγεί, είναι ότι «ο οικονομικός λαϊκισμός και τα δημοσιονομικά ξόρκια είναι κοντόφθαλμες» πολιτικές, διότι «δεν φέρνουν ανάπτυξη, μόνο απομόνωση και ανισορροπία».
Καταλήγοντας, συμπεραίνει πως το παράδειγμα της Αργεντινής είναι προς… αποφυγή και όχι προς μίμηση, καθώς μία κήρυξη στάσης πληρωμών θα αποδεικνυόταν καταστροφική για την Ελλάδα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης