Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: «Υψηλός» ο κίνδυνος για τον τραπεζικό τομέα της Κίνας

S&P: «Υψηλός» ο κίνδυνος για τον τραπεζικό τομέα της Κίνας
Ο χρηματοπιστωτικός οίκος προειδοποιεί για όσα θα ακολουθήσουν την έκρηξη δανεισμού των κινεζικών τραπεζών
«Εκτιμούμε πως οι οικονομικοί κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα της Κίνας είναι υψηλοί», αναφέρει σε έκθεσή της η Standard & Poor’s, έκθεση, η οποία κατατάσσει το κινεζικό τραπεζικό σύστημα στην ίδια κατηγορία με αυτά της Ιταλίας, του Παναμά, του Τρινιντάντ και της Βραζιλίας, μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται, επίσης, πως «το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας περιορίζει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, παρά την σταθερή άνω του μέσου όρου ανάπτυξη και την καλή δημοσιονομική ευελιξία».
Επιπλέον, «η ταχεία πιστωτική επέκταση έχει οδηγήσει την οικονομία σε υψηλούς κινδύνους οικονομικών ανισορροπιών, αλλά και αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους», υπογραμμίζει η έκθεση.
Ο οργανισμός αξιολόγησης υποστήριξε, επίσης, ότι η εκτεταμένη κρατική ιδιοκτησία και ο κορπορατισμός του τραπεζικού συστήματος της Κίνας είναι μια ανταγωνιστική πρόκληση και υπογράμμισε την ανάπτυξη ενός «σκιώδους τραπεζικού συστήματος».
Υγιείς παραμένουν, ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών, ενώ παρά την έκρηξη του δανεισμού και των τιμών των ακινήτων «ο κίνδυνος απότομης διόρθωσης των τιμών τους είναι περιορισμένος».
Η S&P καλεί σε ρυθμίσεις του «σκιώδους τραπεζικού τομέα» και σταδιακά βήματα για την απελευθέρωση των επιτοκίων, ώστε να λάβει ώθηση ο τομέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης