Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κρίσιμη συνάντηση με τον Γκ. Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) είχε η Αν. Σακελλαρίου (ΤΧΣ) για τις αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο και τα stress test

Κρίσιμη συνάντηση με τον Γκ. Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) είχε η Αν. Σακελλαρίου (ΤΧΣ) για τις αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο και τα stress test
Κακώς υποτιμάται η επίδραση της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια και στα stress tests – Με μετρητά το tax credit
(upd)Συνάντηση με τον Γκ. Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) είχε πριν από λίγο η Αν. Σακελλαρίου (ΤΧΣ), όπου συζητήθηκε το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα διάταξη, μετά τις ενστάσεις που είχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα  και οι οποίες αφορούν τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε πιστωτική απαίτηση.
Οι ανησυχίες της ΕΚΤ έγκειται στο ότι οι αλλαγές εκθέτουν τους φορολογούμενους σε κινδύνους σε περίπτωση που οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα επόμενα χρόνια.
Οι αλλαγές μπορούν επίσης να μειώσουν την πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών ώστε να αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Επίσης, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα ενός νέου γύρου προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress test), όταν μάλιστα αναμένονται τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΚΤ.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα επέλεξε τις λογιστικές αλχημείες και προέκυψε πρόβλημα με την ρύθμιση της αναβαλλόμενης φορολογίας που μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση tax credit.

Το πρόβλημα με την αναβαλλόμενη φορολογία είναι μείζονος σημασίας καθώς μεταξύ άλλων υπήρχε ο κίνδυνος να θεωρεί state aid δηλαδή κρατική ενίσχυση.
Οι τράπεζες διαθέτουν 32 δισεκ. κεφάλαια και 13 δισεκ αναβαλλόμενη φορολογία που σημαίνει απόλυτη διασύνδεση με το κράτος.
Η ΕΒΑ η αρμόδια τραπεζική αρχή έχει αμφισβητηθεί τεχνικές πτυχές της πρόσφατης νομοθεσίας που επιτρέπει στις τράπεζες να μετατρέπουν μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων τους (DTA) σε αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC)
 Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα πρότυπα της ΕΒΑ, το ελληνικό κράτος μπορεί
1)Να δεσμευθεί να καλύψει το DTA με μετρητά και όχι με κρατικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι αυτό φαίνεται ότι είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση.
και

2) Να μειώσει την προτεινόμενη περίοδο 30 ετών κατά την οποία οι τράπεζες μπορούν να αντισταθμίσουν τους φόρους έναντι των μελλοντικών κερδών τους.  
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία
Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι τυχόν τροποποιήσεις του νόμου δεν φαίνεται να είναι κρίσιμες, αλλά ορισμένες νομικές διατάξεις (ιδίως εκείνων που επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα) μπορεί να πάρουν χρόνο για να επιλυθούν.
Η αναβαλλόμενη φορολογία στις 4 ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε  13 δις ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 10 δισ αυτή τη στιγμή αφαιρείται από τους  δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η γενική άποψη που επικρατεί είναι ότι η ΕΚΤ ενόψει των stress tests ενδέχεται να μην συμπεριλάβει το DTA ή να συμπεριλάβει μόνο ένα μέρος του.
Ωστόσο κακώς υποτιμάται η επίδραση της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια και στα stress tests.
Θα αποτελέσει ένα επιπλέον πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες.
 
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 07:12 15 Οκτωβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης