Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμο για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων το Ισραήλ – Απαισιοδοξία για επέκταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Έτοιμο για επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων το Ισραήλ – Απαισιοδοξία για επέκταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας
Η τριήμερη κατάπαυση του πυρός λήγει τα μεσάνυχτα
Επί ποδός βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός να ξεκινήσει εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς στο Κάιρο εξελίσσεται αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο για την επέκταση της τριήμερης εκεχειρίας, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα.
Οι ηγέτες τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς δήλωναν απαισιόδοξοι χθες Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014, σχετικά με τις προοπτικές επέκτασης της κατάπαυσης του πυρός των 72ωρών, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες εχθροπραξιών, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 1.900 Παλαιστινίων και 64 ισραηλινών στρατιωτών.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Μος Γιάλον, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπ' ατμόν και έτοιμοι».
Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια ακόμη προσωρινή εκεχειρία και ότι θα δεχόταν μόνον μια μακροχρόνια συμφωνία.
Οι δύο πλευρές, που δέχονται τις πιέσεις των αιγυπτίων διαμεσολαβητών για την επίλυση της κρίσης, απέτυχαν μέσα στις πρώτες δύο ημέρες της εκεχειρίας να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Το Ισραήλ επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση της Χαμάς και άλλων μαχητών στη Γάζα, που εξαπέλυσαν περισσότερες από 3.300 ρουκέτες στην επικράτειά του.
Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς ζητά τη χαλάρωση των συνοριακών περιορισμών, την απελευθέρωση κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς και την κατασκευή λιμανιού στην ακτή της Μεσογείου στη Γάζα.
«Το χάσμα είναι ευρύ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Γερ Λάπιντ, μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, σε συνέντευξή του.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών φαίνεται να έχουν «λιμνάσει», η εκεχειρία διατηρείται στη Γάζα, καθώς δεν έχουν υπάρξει αναφορές για εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ή αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης